Lukker fem kirker om ugen

Den protestantiske kirke er stærkt på retur i Europa. I Storbritannien lukkes fem kirker om ugen og omdannes til fx boliger, i Frankrig rives de ned.

Sportsbar, luksusbolig eller hal med klatrevæg - mulighederne er mange i England, hvor der i øjeblikket nedlægges fem kirker om ugen.

- Vi kender det fra alle lande omkring os: Norge, Sverige, Tyskland, England, Skotland, Irland, selv i Frankrig og Italien kan man finde masser af eksempler på kirker, der er konverteret til anden brug.

Det siger Rene Kural, leder af Center for Idræt og Arkitektur under Kunstakademiets Arkitektskole. Han har forsket i kirkelukninger i ind- og udland i 10 år.

Penthouse med kirkegård

Rene Kural har specielt interesseret sig for kirker omdannet til sportslige formål som klatrevægge, badminton, volley ball og basket ball, men er også faldet over mange andre eksempler:

- I Manchester har jeg set 25 penthouselejligheder i en nedlagt kirke omgivet af den gamle kirkegård. Kontorer er også almindelige, lampebutikker, diskotek i London.

Organisationen Christian Research venter, at 4000 flere kirker lukker indenfor de næste 15 år. Deres fremskrivning viser, at der i 2013 vil være flere praktiserende muslimer end katolikker i Storbritannien, og at der vil være dobbelt så mange aktive muslimer som kristne i 2040.

Frankrig river ned

Frankrig er et af de lande i Europa, som har flest kirker. Men i Frankrig er mange små kommuner i disse år nødt til at rive kirker ned, fordi de ikke har råd til at vedligeholde dem.

Den katolske kirke er imod, at kirkerne bruges til andre formål, og det efterlader ofte kun nedrivning som mulighed.

En meningsmåling i et katolsk tidsskrift viser, at 80 procent af franskmændene er chokerede over nedrivningerne.

Moske i Norge

I Drammen i det sydlige Norge er en adventistkirke netop blevet købt af byens tyrkiske trossamfund. Mens en undersøgelse viser, at der er stor modstand i Danmark mod at bruge kirker til mosker, skabte overtagelsen i Drammen ikke videre debat i lokalsamfundet, skriver Kristeligt Dagblad. Der vil ikke blive kaldt til bøn fra moskeen.