Lukning af historisk moské skaber røre i Mellemøsten

En række arabiske nationer fordømmer Israels afspærring af al-Aqsa-moskeen på Tempelbjerget i Jerusalem.

Tusinder gik i dag på gaden i Jordans hovedstad i protest mod Israels lukning af al-Aqsa-moskeen. (Foto: © AHMAD ABDO, Scanpix)

Hundreder er gået på gaden i Jordans hovedstad, Amman, i protest over, at adgangen til al-Aqsa-moskeen på Tempelbjerget i Jerusalem blev lukket efter et angreb, hvor to israelske betjente blev dræbt.

Siden angrebet er palæstinensere blevet nægtet adgang til den gamle by i Jerusalem, hvor al-Aqsa-moskeen ligger, mens israelere og turister stadig kunne komme ind og ud af området. Samtidig blev al-Aqsa-moskeen lukket for den muslimske fredagsbøn. Det er ifølge The Guardian 17 år siden, at det sidst er sket.

- Moskeen burde ikke være lukket. Der er ikke nogen retfærdig grund til, at den er lukket. Intet land har ret til at begrænse religiøse bevægelser og frihed på tværs af kloden, siger Malcolm Talbot, turist fra Skotland, der deltager i demonstrationen i Amman, til nyhedsbureauet AP.

Protesterne i den jordanske hovedstad kommer, efter at en talsmand for Jordans regering har kritiseret Israel for at krænke status quo i forholdet mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre ved at nægte palæstinensere at bede i moskeen.

Hamas opfordrer til angreb

Den jordanske regering bad i går Israel om øjeblikket at genåbne det hellige sted og at undgå at udfordre status quo, skriver det israelske medie Haaretz.

Den Arabiske Liga, der repræsenterer en række arabiske nationer, fordømte ligeledes, at Israel nægter palæstinenserne at bede i moskeen, og advarer om, at det kun vil få ekstremisme til at flamme op og få spændinger i regionen til at eskalere. Det sagde talsmanden for Den Arabiske Liga ifølge Times of Israel i går.

Den islamistiske, palæstinensiske Hamas-oganisation har da også beskrevet lukningen af det hellige område som 'en religiøs krig' og opfordret palæstinensere til at angribe israelske sikkerhedsstyrker og bosættere.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, har ifølge Haaretz fordømt angrebet på de israelske soldater, da han for første gang i et år talte i telefon med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. Abbas skal have sagt, at han modsætter sig alle former for vold - specielt på hellige steder.

Samtidig skal den palæstinensiske leder have bedt Netanyahu om at stoppe alle tiltag ved Tempelbjerget og åbne det op for de bedende igen.

Benjamin Netanyahu har her til aften meddelt, at Tempelbjerget åbner igen søndag.