Lula vil 'kæmpe til sin dødsdag' - men fængsel slipper han ikke for

Brasiliens ekspræsident kommer ikke udenom at skulle afsone korruptionsdom, siger korrespondent.

Lula blev første gang valgt til brasilianernes præsident i 2003. Her fik han mere end 60 procent af stemmerne, han sad i to perioder frem til 2011. (Foto: © Joedson Alves, Scanpix)

- Det eneste, jeg er sikker på, er, at jeg vil kæmpe til min dødsdag.

Sådan udtrykte Brasiliens tidligere leder Luiz Inacio Lula da Silva det, da han i dag fik stadfæstet en dom for korruption.

Den 72-årige socialist havde valgt ikke at være til stede i retten, men talte i stedet for til tilhængere i Sao Paolos metalarbejder-fagforening.

'Lula', som han hedder i folkemunde, havde håbet på at få omstødt dommen, men en appeldomstol mente, at han skal i fængsel for korruption og hvidvask.

Retten valgte ydermere at skærpe straffen fra ni og et halvt års fængsel til 12 år og én måned bag tremmer.

Den forhøjede straf til Lula er et udtryk for, at en af Brasiliens tidligere mest magtfulde mennesker formentlig ikke kommer udenom at skulle afsone, vurderer DR's Sydamerikakorrespondent, Kristian Almblad.

- Det bliver rigtig svært for Lula da Silva at undgå fængsel. Der er stadig nogle tekniske og juridiske spidsfindigheder, der gør, at han ikke ryger i fængsel i dag eller i morgen. Men det her er et meget, meget alvorligt slag mod Lula, siger han.

Præsident-planer i ruiner

Og det er en meget stor straf selv for korruption, forklarer Kristian Almblad.

- I virkeligheden er denne her sag et lille hjørne af en kæmpe korruptionssag hos olieselskabet Petrobas, der handler om milliarder. Men dommerne mener altså, at det er en meget alvorlig form for korruption, Lula har begået, siger han.

Lula da Silvas dom handler blandt andet om, at han tog imod bestikkelse i form af en luksusejendom i tre etager fra byggefirmaet OAS, der til gengæld sikrede ham en byggekontrakt med det statslige olieskab Petrobras.

Dommen er yderligere rigtig skidt nyt for fremtiden i politik for frontmanden i Brasiliens arbejderparti.

Han har ellers store planer om at tage en tørn mere som Brasiliens leder og stille op til præsidentvalget i oktober.

  • Tilhængere af ekspræsident Luis Inacio Lula da Silva gik på gaden i hovedstaden Rio de Janeiro efter dommen for at protestere. (Foto: © Ricardo Moraes, Scanpix)
  • Men der er også brasilianere, som i dag gik på gaden for at fejre, at da Silva skal i fængsel - her i byen Brasilia. (Foto: © Ueslei Marcelino, Scanpix)
1 / 2

Lula har mulighed for at appellere dommen til Brasiliens højesteret. Men planerne om at stille op til valget i efteråret virker ikke realistiske, idet sådan en appelsag kan trække ud.

Og så kan han ikke nå at indgive sit kandidatur til præsidentposten, når fristen udløber 15. august.

Ifølge DR-korrespondenten er det derfor usandsynligt, at Lula står på stemmesedlen denne gang.

- Det projekt ligger i ruiner med dommen. Det betyder, at venstrefløjen står uden en kandidat, siger Kristian Almblad.

PORTRÆT Lær Lula at kende på to minutter

Tilhængere er rasende

Lula da Silva er kendt som en af de mest populære præsidenter i Brasilien blandt andet på grund af det økonomiske opsving, som fandt sted i Brasilien under hans otte-årige periode som præsident.

Kritikere mener dog, at den strålende økonomi dengang skyldtes, at Brasilien som andre lande red på en bølge af internationalt opsving.

Men uanset dommen har Lula fortsat rigtig mange tilhængere i Brasilien, der ser ham som deres frelser.

Titusindvis af dem var også mødt op foran retten i dag og på gaderne i flere af Brasiliens storbyer med røde arbejderflag og bannere for at protestere mod straffen.

Ifølge Kristian Almblad er de rasende og føler, at retssagen er et stort komplot mod deres folkehelt.

Sagen kort

  • Lula da Silva blev i juli sidste år idømt ni et halvt års fængsel for bestikkelse, der involverede det statslige olieselskab Petrobras.

  • Den 72-årige socialist og tidligere fagforeningsleder var Brasiliens præsident fra 1. januar 2003 til 1. januar 2011. En periode, hvor den brasilianske økonomi boomede på grund af landets store eksport af råvarer.

  • Lula vil stadig have muligheden for at føre sin appel videre ved en højere domstol i håb om at få omstødt dommen og igen blive valgbar. Men efter dagens afgørelse er hans chancer minimale.

  • Kandidaterne ved præsidentvalget skal senest 15. august lade sig registrere til valget.

  • Lula har indtil nu været favorit til at genvinde den præsidentpost, han forlod i starten af 2011.