Lydoptagelse fra hemmeligt møde: Højrenationale Lega i Italien indblandet i sag om millioner af russiske oliedollars

Den italienske vicepremierminister Salvini benægter, at han nogensinde har modtaget så meget som 'en flaske vodka' i støtte fra Rusland.

Lega-leder Matteo Salvini, der er Italiens vicepremierminister og indenrigsminister, afviser beskyldningerne i Buzzfeed-artiklen. (Foto: Andreas Solaro © Scanpix)

Italieneren Gianluca Savoini pakkede det ikke ind, da han en oktobermorgen sidste år mødtes med tre russere på luksushotellet Metropol Hotel i den russiske hovedstad, Moskva:

Europa skal forandres, og det kræver, at forholdet til Rusland igen bliver stærkt og nært.

Gianluca Savoini har i mange år været særlig rådgiver og højrehånd for landsmanden Matteo Salvini, der er leder af det nationalkonservative regeringsparti Lega og Italiens vicepremierminister.

Og han var egentlig rejst til Rusland for at drøfte en mulig olieaftale. Men ifølge netmediet Buzzfeed, der har fået fingrene i en lydoptagelse af samtalen mellem Gianluca Savoini og de tre russere, var formålet et helt andet:

At opbygge en stærk alliance mellem Rusland og de nationalkonservative partier rundt om i Europa, der ligesom partiet Lega ønsker at styrke nationalstaterne og stække EU’s magt.

Og få kanaliseret millioner af oliedollars til Matteo Salvinis parti, uden at det blev opdaget af myndighederne.

Salvinis allierede

- Næste maj (i 2019, red.) er der europaparlamentsvalg. Vi ønsker at forandre Europa. Et nyt Europa skal ligesom tidligere være tæt på Rusland, da vi ønsker at sikre vores suverænitet, indledte Gianluca Savoini ifølge et udskrift af lydoptagelsen, som Buzzfeed har offentliggjort på sin hjemmeside.

- Vi ønsker selv at bestemme over vores fremtid. For italienerne, vores børn og vores sønner. Vi skal ikke være afhængige af de beslutninger, de ’oplyste’ i Bruxelles tager, og af USA. Vi ønsker selv at bestemme. Salvini er den første, der ønsker at forandre hele Europa, tilføjede den italienske rådgiver og understregede, at Lega ikke stod alene.

- Vi har vores allierede, sagde han og pegede på partier som tyske Alternative für Deutschland, Rassamblement National fra Frankrig, Fidesz i Ungarn og Sverigedemokraterne fra Sverige.

- Vi ønsker virkelig at skabe en storslået alliance med disse partier, der er pro-Rusland.

Her ses Matteo Salvini med en række frontpersoner fra Europas højrenationale og EU-kritiske partier, heriblandt Marine Le Pen fra Rassemblement National, Geert Wilders fra det hollandske Frihedspartiet og Anders Vistisen, der var kandidat til Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, under et vælgermøde i maj. (Foto: ALESSANDRO GAROFALO © Scanpix)

Rabat til Lega

Hele samtalen varede en time og et kvarter. Og udover Gianluca Savoini og de tre russere deltog to andre italienere også.

Ifølge den italienske lovgivning måtte italienske partier på det tidspunkt ikke modtage store økonomiske pengebeløb fra udenlandske donorer. Men ifølge udskriftet blev det blandt andet diskuteret, hvordan oliemillionerne kunne blive overført til Lega-partiet, uden at myndighederne fik færten af det.

Det skulle ifølge Buzzfeed ske ved, at en russisk oliegigant over et år skulle sælge tre millioner kubikmeter olie til det italienske olieselskab Eni til en samlet pris af omkring 1,5 milliarder dollar.

Handlen skulle ske gennem mellemænd, og det russiske firma skulle få en rabat på transaktionerne. Den rabat - som ifølge Buzzfeeds beregninger ville svare til 65 millioner euro - skulle efterfølgende i det skjulte blive kanaliseret videre til Lega gennem andre mellemænd.

Og det var penge, som ifølge Gianluca Savoini kunne bruges til at "støtte en valgkampagne".

'En europæisk Trump'

Matteo Salvini deltog ikke selv i mødet, selvom han på et tidspunkt befandt sig i den russiske hovedstad. Dagen forinden havde han tordnet mod de sanktioner, der blev indført fra blandt andet europæisk side, efter at Rusland ulovligt havde annekteret halvøen Krim.

Det har ikke været muligt for Buzzfeed at identificere de tre russere, som deltog i mødet. Men under samtalen betegnede de flere gange den italienske partileder som ”en europæisk Trump”.

Og ifølge netmediet tyder meget på, at højtstående medlemmer af den russiske regering kendte til mødet. Heriblandt den russiske vicepremierminister, Dmitry Kozak, og Vladimir Pligin, der er et højtstående medlem af præsident Vladimir Putins parti.

De to politikere havde Matteo Salvini ifølge Buzzfeed holdt møde med dagen forinden. Og under samtalen henviste de russiske mødedeltagere til ”gårsdagens møde”. Derudover blev det sagt, at de blev nødt til at vende nogle detaljer med ”vicepremierministeren” og ”få grønt lys” fra ”hr. Pligin”.

Her ses Matteo Salvini (ved bordet til venstre) under et møde med den russiske præsident, Vladimir Putin, tidligere på måneden. (Foto: FILIPPO ATTILI / CHIGI PALACE PR © Scanpix)

Salvini afviser

Det er uvist, hvad der rent faktisk kom ud af mødet og om der nogensinde blev overført penge til Lega.

Men statsadvokaten i Milano har torsdag meddelt, at den åbner en undersøgelse af sagen, skriver Buzzfeed.

Efter at artiklen er blevet offentliggjort, har Matteo Salvini ifølge nyhedsbureauet Reuters udtalt, at han aldrig har modtaget så meget som ”en rubel, en euro eller en liter vodka” fra Rusland.

Gianluca Savoini har ligeledes afvist, at Lega har modtaget penge fra Rusland. Og han har efterfølgende understreget over for EuroNews, at han ”aldrig har gjort noget ulovligt”, og at han nu vil ”retsforfølge de personer, der spreder disse beskyldninger”.

Men sagen har vakt stor opmærksomhed i Italien, hvor den russiske præsident var på besøg i sidste uge.

Her sagde Vladimir Putin til avisen Corriere della Sera, at han er i ”konstant kontakt med Lega”, og at ”Salvini har en hjertelig tilgang til vores land”.

Ruslads præsident, Vladimir Putin, var i sidste uge i Italien, hvor han mødtes med premierminister Giuseppe Conte. (Foto: MAURIZIO BRAMBATTI © Scanpix)

Fokus på russiske forbindelser

Derudover er det ikke første gang, at der bliver sat spørgsmålstegn ved forholdet mellem Rusland og Europas nationalkonservative partier.

Det er ikke mere end to måneder siden, at Østrigs vicekansler, Heinz-Christian Strache, måtte trække sig, efter en skjult videooptagelse fra et sommerhus i Ibiza var blevet lækket til pressen.

Her kunne man se Heinz-Christian Strache, der var leder af højrefløjspartiet Frihedspartiet (FPÖ), og hans højre hånd, Joachim Gudenus, sidde med en kvinde, som udgav sig for at være rig forretningskvinde og niece til en russisk oligark.

Kvinden tilbød at investere store summer i de højrenationales valgkamp for til gengæld at blive blive belønnet med store statslige ordrer, hvis FPÖ kommer i regering.

Heinz-Christian Strache udtalte efterfølgende, at han var blevet et ”offer for et målrettet politisk angreb”.

Franske Rassemblement National med Marine Le Pen i spidsen fik i 2014 et lån på 11 millioner euro fra russiske banker, heriblandt en med tætte forbindelser til den russiske regering. Det skete, efter at hun offentligt havde bakket op om den russiske annektering af Krim-halvøen. Men hun understregede, at lånet ikke havde noget med politik at gøre.

Lega sidder i dag i samme politiske gruppe som Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet. Gruppen, der har fået navnet Identitet og Demokrati, blev den femtestørste ved europaparlamentsvalget. Målet var inden at blive den tredjestørste.

Her ses Matteo Salvini (th) sammen med Marine Le Pen og Heinz-Christian Strache (tv), der sidenhen er trådt tilbage som Østrigs vicepremierminister. (Foto: ALESSANDRO GAROFALO © Scanpix)
Facebook
Twitter