Lykketoft dropper Gaza-besøg

Mogens Lykketoft har nu opgivet planerne om at komme på besøg i Gaza under sit omstridte besøg i regionen.

Folketingets formand Mogens Lykketoft har aflyst sit besøg i Gaza. (Foto: Anders Laugensen)

Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) har nu endeligt opgivet at komme til det omstridte Gaza-område efter Israel havde givet ham indrejseforbud til regionen. Det skriver Politiken i dagens avis.

Årsagen var, at israelerne var fortørnede over, at Lykketoft kun ville mødes med palæstinensiske politikere under sit besøg og ikke israelske. Men Lykketoft havde muligheden for at rejse gennem Egypten, men det kunne ikke passes ind i rejseplanerne.

- Jeg forventer, at de (Israel, red.) gør sig ekstra umage for, at vi kan besøge Gaza næste gang vi kommer tilbage, siger han til Politiken.

Reaktion overraskede Lykketoft

Som tidligere udenrigsminister og en fremtrædende person i den udenrigspolitiske debat, kom det ikke som nogen overraskelse for Lykketoft, at han fik indrejseforbud. Det var faktisk tredje gang, det skete.

Men det gør den meget højlydte debat om besøget til gengæld.

- Jeg kan ærligt talt ikke se noget drama i det. Det her er jo ikke et officielt besøg. Jeg er jo ikke statsoverhoved eller udenrigsminister. Det er et arbejdsbesøg, og jeg er meget interesseret i, hvad der foregår. Og jeg mener i øvrigt, det berører os alle sammen, sagde Mogens Lykketoft i går til DR Nyheder.

Stærk retorik

Sagen begyndte at rulle, da Israel skruede højt op for retorikken og kaldte den for en krise, at Lykketoft kunne finde på at besøge Gaza og mødes med palæstinensiske politikere uden også at vise respekt for den israelske stat.

Siden fulgte Dansk Folkepartis Søren Espersen op med en fordømmelse af Lykektofts beslutninger, som så blev forsvaret af partifæller.

Men nu er besøget altså endeligt afblæst. Lykketoft skal dog stadig mødes med Mahmoud Abbas, der er præsident for det palæstinensiske selvstyre.