Lyn kan være årsag til flystyrt

Det franske passagerfly som i morges forsvandt, kan være blevet ramt af lyn og derefter styrtet ned. Det mener eksperter fra både Danmark og Frankrig.

Et fransk passagerfly kan være blevet ramt af et lyn. (Foto: Jack Guez © Scanpix)

Et fransk passagerfly er muligvis blevet ramt af et lyn og derefter styrtet ned.

Air France-flyet med 228 personer om bord er meldt savnet og sandsynligvis styrtet ned i Atlanten undervejs fra Rio de Janeiro i Brasilien til Paris i Frankrig.

Kraftige skyer med lyn

Flyet sendte en besked om tekniske problemer cirka et kvarter efter en periode med stærk turbulens. Senere forsvandt flyet fra flyvelederes radar.

- Siden der har været turbulens, har piloten nok været gennem nogle kraftige skyer, hvor der kan have været lyn. Og hvis flyvereren er blevet ramt af et eller flere lyn, så kan det lave ulykker på de elektriske systemer på flyvemaskinen, fortæller Hans Christian Stigaard, konsulent i luftfartsbranchen og tidligere trafikchef i Københavns Lufthavn.

- På nuværende tidspunkt må man nok konkludere, at flyet er blevet ramt af en ulykke. Den kan ikke være flyvende nu, da der heller ikke kan være mere brændstof tilbage. Der er nok ingen tvivl om, at der er sket en ulykke.

En tragedie

Også franske flyeksperter mener, at flyet fløj ind i et voldsomt uvejr med tordenvejr, stærk vind, og at det kan være blevet ramt af lyn.

Flyet, der er af typen Airbus A330-200, befandt sig på det tidspunkt nordøst for det nordlige Brasilien ude over Atlanten.

- Vi står sandsynligvis over for en tragedie, siger den franske transportminister Jean-Louis Borloo.

Der var syv børn og en baby ombord på flyveren. 126 af passagererne var mænd og 82 var kvinder.

Facebook
Twitter