Lys i fortovet skal hjælpe folk med næsen begravet i mobilen

By i Holland har installeret trafiklys nede i fortovet for at gøre trafikken sikker.

Sidste sommers store mobildille, Pokemon Go, var også medvirkende til at sætte mobilbrugernes sikkerhed på spil i trafikken. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Fodgængerne med hovedet dybt begravet i telefonen er ikke noget usædvanligt syn.

Heller ikke i den hollandske by Bodegraven-Reeuwijk, der nu har lanceret et tiltag, som skal gøre mobilbrugerne mere sikre i trafikken.

For med blikket rettet mod mobilskærmen kan det være svært også at holde øje med, om lyssignalet lyser rødt eller grønt. Derfor er der blevet installeret LED-lyslinjer i fortovet i Bodegraven-Reeuwijk, som en del af et pilotprojekt. Det skriver Washington Post.

Lyset i fortovene er synkroniseret med de almindelige lyssignaler, så begge lyskilder lyser rødt og grønt samtidig. Det kan ses i denne video, som er fra Bodegraven-Reeuwijks Facebook-side:

- Fristelsen af sociale medier, spil, WhatsApp og musik er dejlig, men det sker på bekostning af at være opmærksom i trafikken. Som regering kan vi nok ikke vende denne trend, men vi kan foregribe problemer, lyder det fra byrådsmedlem Kees Oskam.

HIG Traffic Systems, som har udviklet lysene i fortovet, håber nu, at andre byer i Holland vil være interesseret i deres projekt.

Tiltag verden rundt

Ifølge Politiken har flere tyske byer som Köln og Augsburg lignende installationer med trafiklys i fortovet, og den australske storby Sydney indførte det samme sidste år.

I USA er ”distraherede fodgængere” ligeledes et stigende problem, skriver Washington Post. Ifølge tal fra National Highwas Traffic Safety Administration døde 5.376 fodgængere i 2015 sammenlignet med 4.884 i 2014.

I den amerikanske delstat New Jersey blev der sidste år indført et forbud mod at gå og skrive sms’er samtidig. Bryder man loven, kan man risikere en bøde på 50 dollars, en fængselsstraf på 15 dage eller begge dele.