'Lyserøde pantere' mistænkt for at røve Illum: Berygtet bande har stjålet dyre diamanter i årtier

Smykketyvene er kendt verden over for at være uhyggeligt professionelle og voldelige.

Efter røveriet mod urforhandleren Bucherer i Illum i København 13. november sidste år var politiet massivt til stede i Antonigade og på Strøget. (Foto: Sofie Mathiassen © DR ARKIV)

Smykketyve var bare 36 sekunder om at stjæle eksklusive ædelstene til en værdi af 17 millioner kroner fra en juvelerforretning i Japans hovedstad, Tokyo.

Røveriet fandt sted i 2007 og er bare et blandt omkring 400 smykke- og urrøverier, som tyvebanden 'Pink Panther' ifølge Interpol har stået bag i de seneste to årtier.

Så sent som i november sidste år slog medlemmer af banden formentlig til i København, hvor røvere stjal fra urforhandleren Bucherer i Illum på Strøget.

De truede personalet med en pistol og slap væk til fods af de nærliggende sidegader med ure for seks millioner kroner.

Under røveriet i Tokyo stak gerningsmændene af på cykler efter at have sprøjtet tåregas i øjnene på de ansatte.

Banden har også benyttet sig af speedbåde som flugtmulighed, som ved et røveri i St. Tropez i 2005. Ofte minder metoderne om noget set i en Hollywood-film.

I Biarritz, Frankrig i 2001 havde medlemmer fra den kriminelle gruppe ifølge britiske The Telegraph malet en bænk lige over for en smykkeforretning for at forhindre potentielle øjenvidner i at sætte sig og dermed se røveriet ske.

Men hvem er den berygtede bande, der har slået til siden 1990'erne flere steder i Europa, USA, Japan og i Dubai?

200 bandemedlemmer fra Balkan

'De lyserøde pantere' er et løst organiseret kriminelt netværk med rødder på Balkan. Flere af medlemmerne kommer fra det tidligere Jugoslavien, og mange af dem har angiveligt militærerfaring fra borgerkrigene i regionen i 1990’erne.

Interpol mener, at banden har op mod 200 medlemmer, og fra 1999 til 2015 røvede den smykkebutikker omkring 380 gange og slap af sted med værdier for mere end 334 millioner euro svarende til over to milliarder kroner.

Det var her i Bucherer i Illum i København, hvor medlemmer af banden er mistænkt for at slå til sidste år og fik smykker og ure til flere millioner med sig. (arkivfoto) (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Gruppen er igen kommet i søgelyset, fordi syv af dens medlemmer for nylig er blevet anholdt i Østrig under en aktion ved navn 'Operation Clockwork', da de er mistænkt for at stå bag både Illum-røveriet og flere andre smykkerøverier i Østrig og Schweiz, skriver Ekstra Bladet. De anholdte er alle serbiske og montenegrinske statsborgere.

Ydermere har politiet i Østrig udsendt en international arrestordre på yderligere syv mistænkte.

Foruden Illum-røveriet i København har de 14 personer ifølge Østrigs indenrigsministerium lavet smykkerøverier i Linz, Amstetten, Innsbruck, Kitzbühel, Klagenfurt og Samnaun siden 2016.

Anholdelserne af syv af personerne kunne ske, fordi politiet i Østrig, Ungarn, Schweiz, Danmark og Serbien har samarbejdet i en længere periode, siger generalsekretær i det østrigske indenrigsministerium Peter Goldgruber.

- Et resultat som dette har intet at gøre med et tilfælde eller held, men med dygtighed, udholdenhed, snilde og samarbejde på tværs af grænserne. (...) Det var også nødvendigt, fordi gruppen 'Pink Panther' er yderst velorganiseret, højt specialiseret og meget voldelig i dens tilgang.

Gik amok med flækøkser

Bandens milliardudbytte stammer fra kriminelle aktiviteter over hele verden og også fra flere røverier i Danmark. Røveriet i Illum er således langtfra første gang, at bandemedlemmer stjæler eksklusive smykker og ure herhjemme.

Flere grove røverier mod juvelerer og urmagere i København i 2009 og 2010 blev ifølge Ekstra Bladet sat i forbindelse med banden.

Dansk politi har en teori om, at dømte gerningsmænd fra dengang er ude i friheden igen og derfor er tilbage på den kriminelle løbebane.

- Der tegner sig et billede af, at de dømte nu er blevet løsladt og måske er i gang igen, siger politikommissær Hans Erik Raben til avisen.

I 2013 fortalte TV2's kriminalmagasin Station 2, at banden siden 2009 havde slået til i Danmark i hvert fald 12 gange og havde fået et udbytte på mindst 40 millioner kroner.

Blandt andet i 2007 gik tre mænd med flækøkser løs på montrer hos Hvelplund Ure og Smykker på Hotel Scandic i København. Også her var udbyttet ure og smykker til en værdi af cirka seks millioner kroner.

Den kriminelle bande har fået sit navn efter et røveri i London, hvor en ring blev fundet i en ansigtscreme. Samme plot ses i komedien Den lyserøde panter, hvor Peter Sellers spiller Inspektør Clouseau. (Foto: Keystone 9002126/5216397/DD/AZ/k © Scanpix)

'Ingen fæstning skræmmer dem'

Bandemedlemmer har pralet med, at ingen mennesker endnu er kommet til skade under røverierne. I 2013 fortalte et medlem ifølge The Guardian:

- Der er ingen ofre for det, vi laver. Vi skræmmer folk, men vi gør dem ikke noget. Vi tager kun dyre ting fra rige mennesker.

Men de lyserøde pantere er så berygtede, at Interpol i 2007 valgte at oprette et specifikt projekt, som skulle hjælpe politiet over hele verden med at infiltrere den storkriminelle bande.

Projektet blev afsluttet i 2016, og selvom flere af dens medlemmer er blevet anholdt og idømt lange fængselsstraffe, hærger banden fortsat.

- Deres kølige beslutsomhed bliver kun matchet af deres meget omhyggelige arbejdsmetode. Ingen fæstning skræmmer dem, sagde politichefen i Monaco til The Telegraph i 2009, efter at tre medlemmer af banden var blevet anholdt uden for Monte Carlo Casino.

Her har de slået til

  • Røverbanden har begået kriminalitet i mindst 20 lande verden over. Blandt andet i byerne:

  • Paris, København, Genevé, Tokyo, Dubai, London, Singapore, Linz, Innsbruck, Samnaun, Barcelona, Monaco, St. Tropez mfl.

Stjal Audi i nabostat til Dubai-røveri

Medlemmerne dukker ofte op i forskellig forklædning, når de begår kriminalitet. Nogle har været klædt ud som rige kvinder og forretningsmænd i dyre klæder, andre som turister i hawaii-skjorter og som arbejdsmænd, og så foretrækker de ifølge The Guardian at køre i en Audi under et røveri.

I 2007, da banden slog til i Dubai, blev der derfor stjålet en Audi S8 i nabostaten Abu Dhabi og kørt over grænsen, fordi den tyske bil ikke fandtes i Dubai på det tidspunkt.

På denne overvågningsvideo fra BBC kan man se, hvordan tungt bevæbnede gerningsmænd iført maskering kører to luksusbiler direkte ind i et eksklusivt indkøbscenter i Dubai og på under tre minutter stjæler smykker for over 17 millioner kroner.

Ved røveriet i Illum i København sidste år benyttede gerningsmændene sig faktisk også en Audi, idet der holdt en ældre Audi 80 parkeret i Antonigade tæt på Strøget, som de brugte til at flygte i.

Bandemedlemmet Rifat Hadziahmetovic blev i 2010 udleveret fra Cypern til Japan, da han var mistænkt for at have været med til at stjæle milliondyre diamanter ved et røveri i Tokyo i 2007. Han fik 10 års fængsel. (Foto: Kyodo © Scanpix)

Interpol mener, at de lyserøde pantere er organiseret som et terrornetværk med flere små celler, der slår til.

Langtfra alle medlemmer kender angiveligt hinanden, og ved røverierne kan der være personer, som ikke bliver afsløret for røvergruppens øvrige medlemmer.

Flere medier har tidligere beskrevet, hvordan banden angiveligt er organiseret i et særligt hierarki.

Øverst sidder bagmændene, de såkaldte direktører, som får den største del af udbyttet og aldrig er med til røverierne. Dernæst er der mellemlederne, som planlægger røverierne, skaffer udstyr og holder styr på logistikken ned til mindste detalje.

Disse personer får dernæst soldaterne 'på gulvet' til at udføre selve røverierne.

DR Nyheder har været i kontakt med Rigspolitiet for at høre om dansk politis indsats mod de lyserøde pantere. Her henviser man til Københavns Politi. Vi ville gerne have talt med Københavns Politi om bandens aktiviteter i Danmark, men politiet kan ikke stille op til interview i dag.