Måbende franskmænd ved Notre Dame: 'Som at få revet en legemsdel af'

Tusindvis af franskmænd overværede branden i Notre Dame i Paris.

Mange græd ved synet af kirken i flammer, fortæller DR's internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue. (Foto: Geoffroy Van Der Hasselt © AFP or licensors)

I går brændte et af de mest markante franske nationalsymboler, nemlig kirken Notre Dame i Paris.

Her til morgen er det lykkedes 400 brandmænd at få branden under kontrol, men den 856 år gamle kirke er voldsomt hærget af flammerne.

Det ikoniske kirkespir og katedralens tag er kollapset, mens de ydre strukturer, kirkens fundament samt kirkens to tårne og facade er reddet. Store dele af de kulturskatte, kirken rummede, er også reddet.

Tusinder af franskmænd var på gaden i går aftes og i nat. De overværede udviklingen, græd og bad, mens flammerne malede aftenhimlen over Paris rød.

Det fortæller Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, som selv er bosat i Paris og talte med nogle af de mange parisere, der var mødt op.

- Chokket er enormt. Man kan ikke sætte ord på, hvordan pariserne føler sig ramt af det her, for det er meget mere end en kirke, siger hun.

Se pariserne synge den katolske hymne "Je vous salue, Marie":

Vil se det med egne øjne

De franskmænd, som Stéphanie Surrugue mødte på gaden i området omkring katedralen, var stærkt berørte.

- Jeg bor i kvarteret, jeg er vokset op i kvarteret, og kirken var en del af min barndom, mit miljø, siger en ung kvinde ved navn Nathalie.

- Uden Notre Dame, som vi kender hende, er alt tabt. Eller, måske ikke tabt. Men det er som at få revet en legemsdel af, det er det samme, siger hun.

Mange mennesker bad og knælede foran katedralen. En af dem var den unge katolik Mederic.

- Jeg ville ikke bare sidde foran fjernsynet, jeg ville se det med mine egne øjne, siger han og fortsætter:

- Det betyder meget for mig, at vi samles i gaderne på den her måde, for det er meget menneskeligt, når vi står over for sådan en katastrofe, at vi søger hinanden.

  • En kvinde knæler med øjnene mod kirken i flammer. (Foto: BENOIT TESSIER)
  • Folk sang og bad sammen hele natten. (Foto: Julien de Rosa)
  • Emmanuel Macron og hans kone Brigitte Macron besøgte Notre Dame sent i går aftes. (Foto: Yoan Valat)
  • To mænd krammer efter at have overværet branden. (Foto: Zakaria Abdelkafi © AFP or licensors)
1 / 4

Efterforskning i gang

Det er endnu ikke afklaret, hvad der startede branden, som brød ud klokken 18.50 i går.

Notre Dame har siden 1991 undergået et omfattende restaureringsarbejde og store dele af kirken var omsluttet af stilladser. Derfor antager mange, at branden er opstået i forbindelse med det arbejde, der var i gang, skriver Ritzau.

Ifølge anklagemyndigheden i Paris efterforsker myndighederne branden som en ulykke.

Præsident Emmanuel Macron lovede allerede i går at genopbygge den ikoniske katedral.

De franskmænd, som Stéphanie Surruge mødte, kan slet ikke forestille sig et Paris uden Notre Dame.

Notre Dame har i flere hundrede år været et af Paris' mest markante vartegn. Den ligger midt i byen og dens markante spir kunne indtil i går aftes ses fra store dele af den franske hovedstad. (Foto: PHILIPPE LOPEZ © AFP or licensors)

- Det skal den. Det skal den selvfølgelig. Notre Dame kan ikke stå på den måde som et nederlag. Det er en kirke, der er symbolsk for alle franskmænd, siger den unge katolik Mederic.

En af årsagerne til, at katedralen har så stor betydning for franskmændene er, at den har så stor kulturel signifikans. Det var her, Napoleon Bonaparte lod sig krone, og det er her, at Victor Hugos klassiker, "Klokkeren fra Notre Dame", udspiller sig, fortæller Stéphanie Surruge.

- Det er en kirke, som alle franske børn og voksne kender. Hvis de ikke har har været der, føler de, at de har været der, fordi Notre Dame har altid været der.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter