Måltider til hjemløse: Sådan overlever restaurantejer i Berlin coronakrisen

Nedlukningen af mange brancher tvinger virksomheder og selvstændige til at tage kreative metoder i brug for at kunne klare sig gennem coronakrisen.

- Det er en fremmed verden for mig, for jeg har aldrig gjort noget lignende. Men i sådan en situation som nu er man tvunget til at prøve nye forretningskoncepter af, fortæller ejeren af restaurant Speisekombinat, Dogan Azman.

Han står i sin tomme restaurant, der består af et aflangt lokale, hvor alle stole er sat op på bordene, som var restauranten gjort klar til hovedrengøring.

- Min

døgnrytme
er vendt om. Jeg plejer at møde ind om aftenen. I dag har jeg været oppe klokken seks.

Og det er ikke det eneste, der er vendt på hovedet hos Speisekombinat på Chausseestrasse i centrum af Berlin. For to uger siden serverede de pasta og pizza her i lokalerne. Nu står menuen på sandwich, frugt og müslibarer tilberedt i 'to go'-poser.

Coronakrisen har ændret alt. Som et led i de tyske myndigheders forsøg på at

begrænse
smittespredningen er restauranten, som alle andre i landet, lukket ned. En situation, der giver anledning til nervøse trækninger. Men lukningen har også tvunget ejeren til at tage kreative metoder i brug.

På Speisekombinats hjemmeside kan man nu sponsorere et måltid, som restauranten tilbereder og får bragt ud til byens

hjemløse
og udsatte borgere. Samtidig bidrager kunden til restaurantens overlevelse.

- Vores restaurant er stadig i drift, og vi kommer her hver dag, og det er en god følelse.

Virksomheder tænker kreativt

Og det er ikke kun restauranterne i Tyskland, der lider i disse tider. Europas største økonomi er generelt hårdt ramt af coronakrisen, og det tvinger de tyske virksomheder og selvstændige til at tænke ud af boksen, hvis de skal kunne klare sig igennem den.

Overalt i Tyskland tilpasser virksomheder sig de voksende behov under coronapandemien. Bilindustrien vil producere respiratorer. Landets største skjorteproducent fremstiller nu mundbind. De tyske statsbaner fylder godsvognene med medicin,

fødevarer
og hygiejneprodukter.

I Berlin, hvor alle klubber, barer og værtshuse har været lukket ned i flere uger, er klubberne og artisterne gået sammen om at live-streame koncerter fra de forskellige klubber. Så nu kan man ved at donere et beløb få technofesten hjem i stuen.

Og hos baren 'Zum Schwalbenschwanz' kan man fredag og lørdag aften hente drinks ’to go’ eller købe gavekort, som så kan indløses, når baren åbner op igen.

Overlever på lånt tid

Dogan Azman og hans hold har allerede tilberedt over 2.500 måltider til Berlins udsatte og

hjemløse
. Speisekombinat har foreløbig ordrer til de næste to uger.

- Hver time kommer der flere bestillinger. Det glæder os meget, at folk har opdaget vores initiativ, siger han.

  • En måltidspose består af en sandwich, et stykke frugt, en flaske vand og en müslibar.
  • Speisekombinat laver i øjeblikket mellem 150 og 200 måltidsposer om dagen.
1 / 2

Selvom Dogan Azman er glad for, at hans kokke i køkkenet fortsat er beskæftiget, har han til sin store ærgrelse også måttet afskedige en del af sit personale. Lige nu rækker pengene, han tjener på folks donationer, kun til de faste

udgifter
. Spørgsmålet er, hvor længe det kan fortsætte sådan.

- Det kommer an på, hvor mange bestillinger vi får. Hvis de herskaber siger: 'Nu er det nok. Nu kan vi ikke donere mere.' Så kan vi jo heller ikke fortsætte meget længere, forklarer Dogan Azman.

Holder hovedet højt

Derudover er restaurantejeren også i gang med at organisere udbringning af mad, så stamkunderne kan bestille det, de plejer at komme ned og få serveret. Dogan Azman håber dog, at det meget snart får en ende, så han kan åbne restauranten igen.

- Realiteten er, at jo længere tid vi venter, desto tættere kommer vi på en

konkurs
. Men det prøver vi at lade være med at tænke på nu. Vi har været fightere i 25 år, og det her klarer vi også.

Og selvom det er en hård tid for restaurantejeren, har han alligevel også fået noget med på vejen.

- Jeg har naturligvis også lært noget i den her proces, og derfor vil jeg også, efter at restauranten åbner igen, fortsætte med donationerne til de

hjemløse
, så længe der er interesse for det.

Facebook
Twitter