To måneder efter opgørs-start: Kaffebønner er de nye penge i venezuelansk by

En by i det vestlige Venezuela har fundet en alternativ løsning på hyperinflationen.

I den venezuelanske by Guarico betaler borgerne med kaffebønner i stedet for penge.

I dag er det præcis to måneder siden, at den venezuelanske oppositionsleder, Juan Guaidó, udråbte sig selv til landets midlertidige præsident.

Dermed startede en historisk magtkamp mod den siddende præsident Nicolas Maduro.

Imens fortsætter landet med at kollapse indefra, og uden umiddelbar udsigt til en løsning på konflikten finder almindelige venezuelanere alternative måder at overleve på.

DR's Sydamerika-korrespondent, Kristian Almblad, har besøgt byen, der er er så træt af Venezuelas utilregnelige valuta, at man i stedet bruger kaffebønner til at betale med.

Tillid til økonomien er væk

En ældre mand trasker hen over den støvede plads med de skæve træer.

Han knuger en lille grøn pose i hånden. På den anden side af pladsen går han målrettet ind på det lokale apotek. Han kommer ud med en tube tandpasta i hånden. Den lille grønne pose er væk.

Lidt senere gentager mønstret sig i en sidegade.

Jeg ser en cirka otte-årig pige, der sikkert er blevet sendt i byen af sin mor.

Hun har samme type pose bundet fast til sin skoletaske. Da hun kommer ud fra bageren er posen væk, og hun har et brød under armen.

22-årige Eduardo stoler ikke på den venezuelanske valuta længere. Han betaler med kaffebønner, når han handler.

Man skal ikke have været længe i byen Guarico i det vestlige Venezuela for at konstatere, at der foregår noget usædvanligt.

Vi er cirka syv timers kørsel fra hovedstaden Caracas. Stik vest i retning mod Colombia.

Det her er et Venezuela, som sjældent får meget opmærksomhed. Langt fra de mange store demonstrationer går livet i byen sin stille gang, men de små poser folk slæber rundt på fortæller alligevel en historie, som fortjener lidt ekstra opmærksomhed.

De fortæller nemlig historien om et Venezuela, hvor al tillid til økonomien er væk. Efter lidt tid får jeg lov til at se ned i de poser, folk slæber rundt på.

Det viser sig, at poserne indeholder tørrede hvid-brune kaffebønner.

- Vi stoler ikke på pengene mere, fortæller 22-årige Eduardo, der bor lidt udenfor Guarico.

Kaffebønner holder værdi

Guarico ligger midt i en kafferegion med bløde grønne bjerge og dale, hvor de små byer ligger og putter sig for den bagende sol langs floderne. Der er med andre ord let adgang til kaffebønner.

Det samme kan man ikke sige om kontanter. Det er simpelthen svært at få fat i pengesedler med en reel værdi.

Ofte er bankens hæveautomat gabende tom. Og får man endelig fat i sedlerne, mister de deres værdi med rekordfart.

I 2018 ramte en hyperinflation på over 1 million procent landet, og selvom det ser ud til, at inflationen lige pt er fladet lidt ud, er det småt med almindelige venezuelaneres tillid til kolde kontanter.

Det er derfor Eduardo også har en af de små poser i hånden, da jeg møder ham.

Posen er fyldt med kaffebønner. De er nemme at få fat i, og de holder deres værdi.

Opvaskemiddel og to poser ris for 1,2 kilo kaffe

Eduardo halter lidt på grund af en motorcykel ulykke sidste år, så posen med bønner skvulper lidt op og ned på vej ind i det lille supermarked.

Baglokalet bugner af store kaffesække - så at sige dagens omsætning.

Jeg spørger både ejeren af det lille supermarked og Eduardo, om de gerne ser et magtskifte i Venezuela.

Ingen af dem har lyst til at svare.

På pladsen foran butikken patruljerer otte soldater fra Nicolas Maduros sikkerhedsstyrker, og de to mænd har ikke lyst til ballade.

Juan Guáido har udråbt sig selv som midlertidig leder af Venezuela. Han vil have, at præsident Nicolas Maduro udskriver valg. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)

Alene det, at de lige har fortalt en udenlandsk journalist, at de ikke længere stoler på landets valuta, er ilde hørt blandt Maduros folk. Af samme grund vil Eduardo gerne holde sit efternavn for sig selv.

Men jeg kan jo også bare nøjes med at se på det, der sker for øjnene af mig: Eduardo overlader posens kaffe-indhold til butiksejeren, der rutinemæssigt vejer bønnerne og derefter hælder dem ned i en af de store sække på gulvet. 1,24 kilo var der - det giver Eduardo to poser ris og flaske opvaskemiddel, som han trasker hjem med.

Venezuela er blevet et opgør mellem stormagter

Men selv om folk her holder deres holdning til Nicolas Maduro for dem selv, er alt, hvad der foregår lige nu i Venezuela, gennemsyret af det opgør, der er i gang.

Præcis for to måneder siden - den 23. januar - stillede oppositionsleder Juan Guaidó sig op på en plads midt i Caracas.

Han fortalte en måbende nation - ja, hele verden - at han nu var Venezuelas fungerende og midlertidige præsident.

Guaidós begrundelse var, at præsidentvalget i 2018 ikke kunne regnes for demokratisk, og at Nicolas Maduro derfor ikke sidder på et legitimt mandat.

I timerne og dagene efter erklærede en lang række lande med USA i spidsen deres støtte til Guaidó. Herunder også Danmark.

På den anden side holder en række lande med Kina og Rusland fast i støtten til Nicolas Maduro, og på den måde er Venezuela også blevet et opgør mellem verdens stormagter.

Sanktioner rammer almindelige mennesker

USA har lagt ekstra pres på Maduro ved at indføre flere sanktioner mod Venezuela, siden Juan Guaidó startede sit opgør. Ikke mindst på Venezuelas olie - som er livsnerven i den venezuelanske økonomi.

Så sent som i denne uge bekræftede FN, at sanktionerne virker - men ifølge FN's Menneskerettighedschef, Micelle Bachelet, rammer de - ikke uventet - først og fremmest almindelige mennesker. Med andre ord:

De, der sultede i forvejen, sulter nu endnu mere.

Bachelet advarerede samtidig USA mod at indføre yderligere sanktioner. Præsident Donald Trumps administration har blandt andet nævnt muligheden for at indføre sanktionerne på betalingskort og transaktioner, så det reelt vil blive umuligt at bruge f.eks. Visa og Mastercard kreditkort i Venezuela.

Er løsningen i givet fald kaffebønner?

Næppe, men borgerne i Guarico er i hvert fald et skridt foran her - med deres små grønne poser i hånden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter