Maarouf dokumenterer overgreb i Syrien: 'Man vænner sig til, at familien dør'

Syrisk flygtning trawler internettet for vidneudsagn om krigens forbrydelser.

Maarouf Touameh finder eksempler på overgreb i Syrien via sociale medier og vidneudsagn fra syriske kilder. (Foto: Lena Odgaard © dr)

I Syrien har den oprørskontrollerede forstad til Damaskus været under flere hårde angreb fra Assad-regeringen i den forgangne uge.

Angrebene kostede ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder over 100 mennesker livet, og blandt dem er mange kvinder og børn, da ét af målene var en markedsplads fyldt med handlende.

Angrebene er blot de seneste i den over fire år lange blodige konflikt, og mange er holdt op med at tælle antallet af dræbte civile og andre brud på menneskerettighederne. Men ikke alle.

Fra Amman i Jordan følger den 35-årige syriske flygtning, Maarouf Touameh, situationen tæt.

Maarouf Touameh med et foto fra angrebet i Douma. (Foto: Lena Odgaard © dr)

- Her er et billede af, hvor raketten ramte, siger han og peger på et billede på sin computer fra angrebet på markedspladsen.

Tusindvis af foto

Touameh dokumenterer overtrædelser af menneskerettigheder begået af alle parter i konflikten i Syrien. Han har samlet tusindvis af fotos og vidneudsagn fra episoder i Douma- og Damaskus-området via internettet og gennem venner, der stadig er i Syrien.

- Mange siger til mig, at det ikke giver mening under krigen, men jeg mener, det er vigtigt, at fremtidige generationer ved, hvad der er sket, siger han.

Sammen med kollegaer fra lande som Libyen, Yemen og Egypten, deltager Touameh denne uge i et seminar af Dansk Institut for Menneskerettigheder og det Arabiske Initiativ om udfordringer ved at dokumentere menneskerettighedsovertrædelser under konflikter.

- Det er desværre et meget aktuelt emne i Mellemøsten lige nu, siger Niklas Kabel, leder af instituttets programmer i Mellemøsen og Nordafrika.

Han mener, at særligt i konfliktsituationer er det håbet om en fremtidig retfærdighed, der driver aktivister som Touameh.

https://twitter.com/NiklasKabel/status/633968584616603648

- Selvom det kan virke håbløst, er det centralt at forstå vigtigheden på sigt, for at man kan dokumentere, hvad der rent faktisk er sket og for eksempel få folk for en dommer senere hen. Samtidig er det enormt vigtigt at forstå, at der er nogle helt basale rettigheder, som vi faktisk er blevet enig om på internationalt niveau, siger Niklas Kabel.

Svær opgave

Touameh dokumenterer overgreb begået af alle parter i konflikten, hvorvidt det gælder eksempelvis tortur, angreb mod civile eller brug af giftgasser. Men det er ikke en nem opgave.

- Det største problem er kommunikation, siger han og forklarer, at der ofte er lukket for både mobilnettet og internet:

- Desuden er det meget svært at dokumentere det, der sker, fordi der er megen kontrol fra regeringens side af eksempelvis folk, der tager billeder, selv med mobiltelefoner, hvor man risikerer tortur.

21 familiemedlemmer dræbt

Touameh flygtede til Amman med sin familie for tre år siden. I Syrien arbejdede han som redder i en ambulance og hjalp blandt andet folk, der var blevet såret under demonstrationerne. Han registrerede antallet af dræbte og oplevelser, som sårede demonstranter fortalte ham.

En dag blev han tilbageholdt og tortureret af myndighederne, der så ham som medskyldig i oprøret. For sin egen og familiens sikkerhed tog de til Jordan. Her føler han sig i sikkerhed, men modtager jævnligt trusler på sociale medier, når han prøver at dokumentere overgreb begået af Islamisk Stat.

Det sværeste er dog, når konflikten rammer de venner og familiemedlemmer, der stadig er i hans hjemby, Douma, siger han. I sidste uge mistede Touameh flere familiemedlemmer, da blandt andet hans tantes hus blev ramt under bombardementerne.

- Under det første større angreb på Douma i 2012 blev 21 fra min familie dræbt - fra børn på 10 til gamle. Jeg var syg længe for at komme mig over det psykiske chok, men desværre er det nu blevet en situation, man vænner sig til, siger han.