Macron anklager Tyrkiet for at smugle jihadister til slagmarken i Nagorno-Karabakh

Omkring 200 er dræbt i kampe i en af verdens ældste konflikter.

En kvinde fjerner glas i en lejlighed efter et bombardement i byen Stepanakert i Nagorno-Karabakh. (Foto: - © Scanpix)

På sjette dag er der rapporter om hårde kampe i og omkring den omstridte enklave Nagorno-Karabakh i det sydlige Kaukasus.

Omkring 200 personer er blevet dræbt, efter en af verdens ældste konflikter endnu en gang er blusset op.

Nagorno-Karabakh hører formelt til Aserbajdsjan, men enklaven er kontrolleret af separatister, som er etniske armeniere, der bliver støttet af Armenien.

Konflikten mellem Aserbajdsjan og Armenien truer stabiliteten i hele det sydlige Kaukasus, som er en vigtig korridor for gas og olie til verdensmarkedet.

Hårde ord fra Macron

Der er frygt for, at stormagter skal blive trukket ind i konflikten. Foreløbig har kampene udløst et verbalt slagsmål mellem Nato-medlemmerne Tyrkiet og Frankrig.

Tyrkiet har lovet "fuld opbakning" til Aserbajdsjan i striden om Nagorno-Karabakh, og det har flere gange ført til hårde ord fra den franske præsident Emmanuel Macron.

- De politiske meldinger fra Tyrkiet er hensynsløse og farlige, sagde Macron onsdag under et besøg i Letland. Han understregede, at Frankrig ikke vil acceptere, at Aserbajdsjan indtager Nagorno-Karabakh.

Emmanuel Macron har stillet sig på Armeniens side i konflikten. (Foto: LUDOVIC MARIN © Scanpix)

Fredag skærpede Macron tonen, da han anklagede Tyrkiet for at smugle 300 militante fra "jihadistiske grupper" fra Aleppo i Syrien til slagmarken i Nagorno-Karabakh.

- Disse krigere er kendte, sporede og identificerede, sagde Macron ifølge nyhedsbureauet AFP.

Organisationen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder har tidligere sagt, at 850 pro-tyrkiske militante er rejst fra Syrien til Aserbajdsjan for at deltage i kampene. Aserbajdsjan kalder rapporterne for "desinformation".

Se nogle af de relativt få levende billeder, der er sluppet ud fra kampene i Nagorno-Karabakh:

Armenien klar til våbenhvile

Sideløbende med sin kampagne mod Tyrkiets indblanding forsøger Macron at få parterne i konflikten til at indgå en våbenhvile.

Den franske præsident talte fredag med både Aserbajdsjans præsident, Ilham Aliyev, og Armeniens regeringsleder, Nikol Pashinyan, skriver Reuters.

Efterfølgende har Armenien erklæret sig villig til at gå sammen med den såkaldte Minsk-gruppe - Frankrig, USA og Rusland - om at lave en våbenhvile i Nagorno-Karabakh.

Men omtrent samtidig sagde Aserbajdsjans præsident, Ilham Aliyev, i et interview med tv-stationen al-Jazeera, at Minsk-gruppen har fejlet i tre årtier, når det gælder den omstridte enklave.

Aliyev siger, at man først kan gå med til en våbenhvile, når etniske armeniere trækker sig fra Aserbajdsjans territorium - en reference til Nagorno-Karabakh.

Facebook
Twitter