Macron drikker morgenkaffe med kvindelig dansk imam

Frankrigs præsident møder Sherin Khankan for at høre hendes tanker om religion og politik.

Skandinaviens første kvindelige imam, Sherin Khankan. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

Der er blandt andet ”islamisk feminisme” på programmet, når Frankrigs præsident Emmanuel Macron her til morgen klokken 9 har besøg af den danske imam Sherin Khankan.

Præsidenten har inviteret Khankan, der er Skandinaviens første kvindelige imam, til morgenkaffe i Elyséepalæet i Paris for at få hendes bud på balancegangen mellem religion og politik.

Frankrig har en streng, forfatningssikret adskillelse af stat og religion, men mange af konflikterne i det franske samfund vedrører netop religions- og kultursammenstød. Derfor ønsker præsidenten at få indspark fra forskellige trossamfund og deres ledere:

- Disse møder inspirerer præsidentens overvejelser om emner, der relaterer sig til religionernes rolle i samfundet, oplyser Elyséepalæet til DR Nyheder.

Kontroversiel skikkelse

I Danmark er imamen og religionssociologen Sherin Khankan en kontroversiel skikkelse, der som leder af organisationen Exitcirklen blandt andet er blevet beskyldt for at være tilhænger af islamisk sharialovgivning, hvilket hun dog flere gange har afvist.

I Frankrig er Sherin Khankan imidlertid bedst kendt som forfatter til bogen ”Fremtidens islam er en kvinde - en imams kamp”, en biografi, som det franske forlag Éditions Stock i 2017 opfordrede Khankan til at skrive til det franske marked, og som har fået så stor medieomtale, at den nu også blive udgivet på engelsk.

Mødet mellem præsidenten og Sherin Khankan har været planlagt længe og har intet at gøre med weekendens terrorattentat i Frankrig, understreger præsidentens pressetjeneste.

Overraskelse

For Sherin Khankan kom invitationen til den franske præsidentbolig som en overraskelse, og den danske imam mener, at Emmanuel Macron laver ”et vigtigt politisk statement”, når han går i dialog med forskellige religiøse ledere:

- Frankrig er et land, der er kendt for en konsekvent og uforbeholden adskillelse af religion og politik. Jeg forsøger via min aktivisme at vise, at religion godt kan bidrage progressivt til et samfund. Og der er store udfordringer i Frankrig. Radikalisering kan være en reaktion på oplevelse af ikke at høre til eller være del af fællesskabet, og derfor er det vigtigt, at fremtidens verdensledere finder måder at inkludere deres minoriteter på, siger Sherin Khankan.

- Vi kan ikke få religion til at forsvinde. Så det er interessant, at der er en politisk leder som Emmanuel Macron, der er interesseret i at lytte, og som ved at mødes med forskellige religiøse ledere sender et vigtigt signal om, at et verdsligt samfund godt kan sameksistere med religion.

Med til mødet i Elyséepalæet er også den franske kvindelige rabbiner, Delphine Horvilleur.