Macron er forsigtig optimist efter 'anspændte' natteforhandlinger: 'Det bevæger sig fremad'

Den franske præsident erkender, at tonen ikke har været helt så diplomatisk under EU-topmødet i Bruxelles.

Tonen har været hård i nat mellem den franske præsident, Emmanuel Macron (th), og den østrigske kansler, Sebastian Kurz. Men forhandlingerne bevæger sig fremad, mener præsidenten. (Foto: François Lenoir © Scanpix)

Der er ikke noget at sige til, hvis følelserne sidder lidt længere uden på tøjet, når man har brugt de seneste tre døgn på at forhandle med 26 kollegaer fra hele Europa, der hver især har deres egne hjemlige interesser at pleje.

Og den franske præsident, Emmanuel Macron, forsøgte da heller ikke at pakke det ind, da han her til eftermiddag vendte tilbage til EU-topmødet i Bruxelles efter nogle timers pause.

- Der har været ekstremt anspændte øjeblikke, og der vil utvivlsomt komme flere, som bliver vanskelige. Men når det kommer til indholdet, bevæger tingene sig fremad, lød det fra den franske præsident, som ikke vil udelukke, at medlemslandenes ledere kan lande et kompromis.

Der er i hvert fald en lyst til at gøre det, understregede Emmanuel Macron. Men det skal også være et kompromis, som kommer alle til gavn, fastslog han.

- Intet er afsluttet endnu, så derfor forbliver jeg ekstremt forsigtig, sagde præsidenten.

Strid om tilskud

Det, EU’s stats- og regeringschefer lige nu forsøger at nå til enighed om, er EU’s næste langtidsbudget og den enorme corona-genopretningsfond, der samlet set løber op i omkring 13.800 milliarder kroner.

Det er især det sidste element, der har skabt stor splid rundt om forhandlingsbordet. Tanken er nemlig, at medlemslandene i fællesskab skal ud at låne op mod 5.600 milliarder kroner, som så skal bruges på at hjælpe landene med at komme i gang igen efter pandemien.

Frankrig ønsker sammen med lande som Italien og Spanien, at langt størstedelen af pengene skal gives som tilskud, der ikke skal betales tilbage. Danmark befinder sig sammen med lande som Østrig og Holland på den modsatte fløj, som af princip ønsker, at pengene skal gives som lån.

- Vi skal bruge skatteydernes penge fornuftigt og ordentligt, og derfor skal vi holde fast i, at der skal være en ordentlig balance mellem direkte tilskud og lån, sagde statsminister Mette Frederiksen i går.

Statsminister Mette Frederiksen (S) ankommer her til EU-topmødets fjerdedag i Bruxelles. Planen var, at det skulle have været afsluttet lørdag. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

'En dårlig indstilling'

I det oprindelige forslag var der lagt op til, at langt størstedelen af fonden - 3.722 milliarder kroner – skulle gives som tilskud. Men i et kompromisforslag, der blev offentliggjort her til morgen, var tilskudsdelen blevet barberet ned til 2.900 milliarder kroner.

Det fik den østrigske kansler, Sebastian Kurz, til at tweete her til morgen, at "vi kan være tilfredse med dagens resultat".

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, var også tilfreds. Men ifølge den franske præsident er det netop tilskudselementet, som fortsat er ”det mest følsomme emne” ved forhandlingsbordet.

Og i nat var der ifølge EU-mediet Politico forlydender om, at Emmanuel Macron højlydt havde kritiseret Sebastian Kurz og beskyldt ham for at have "en dårlig indstilling" til forhandlingerne og være mere optaget af pressen, da han under et møde havde forladt lokalet for at besvare et opkald.

Den østrigske kansler blev efterfølgende spurgt ind til episoden, og her svarede han, at "det er forståeligt, at nogle mennesker har nerverne ude på tøjet, når de ikke får nok søvn".

- Men når enden er god, er alting godt, understregede Sebastian Kurz.

Merkel håber på kompromis

Forhandlingerne mellem alle stats- og regeringscheferne skulle egentlig være blevet genoptaget klokken 16.00. Nu er det blevet udsat på ubestemt tid, da lederne har travlt med at holde møder med hinanden, inden de kan mødes ved det store forhandlingsbord.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), har dog ikke ønsket at udtale sig om forhandlingerne. Men den tyske kansler, Angela Merkel, håber, at landene kan blive enige om en aftale i dag.

- I aftes, efter lange forhandlinger, fik vi udarbejdet en ramme for en mulig aftale. Det er et skridt i den rigtige retning, og det giver os håb om, at vi måske kan lande en aftale i dag – eller at det overhovedet er muligt at lande en aftale, sagde hun for kort tid siden.

Den tyske kansler, som ellers har været kendt for sin skrappe budgetkurs, bakker selv op om en genopretningsfond, hvor størstedelen af pengene bliver givet som tilskud. Det vakte opsigt, da hun tidligere på året meddelte det.

Men ifølge kansleren selv befinder EU-landene sig lige nu i en så "ekstraordinær situation" som følge af coronakrisen, at der også er brug for "en ekstraordinær indsats".

- Det har vi indtil videre ydet retfærdighed, og jeg håber, at vi kan bygge bro over den kløft, der stadigvæk skiller os ad. Men det bliver ikke let, sagde kansler Merkel.

Den italienske premierminister, Giuseppe Conte, er også "forsigtig optimist", når det kommer til en aftale. Han mener, at nattens forhandlinger var "et vendepunkt" i forhold til genopretningsfonden.

Premierministeren er dog imod, at hvert medlemsland skal kunne nedlægge veto mod udbetalingen af fondsmilliarderne, hvis den ikke mener, at der følger skrappe nok krav med pengene. Det har den hollandske premierminister ellers krævet.

- Jeg vil aldrig tillade at et enkelt land får den eneret, når det kommer til kontrolmekanismen, sagde Giuseppe Conte inden mødet.

Det er uvist, hvornår det slutter.

Den tyske kansler, Angela Merkel, håber også på et kompromis. (Foto: FRANCOIS LENOIR / POOL © Scanpix)
FacebookTwitter