Macron er klar til at støtte Merkel i topjob-kamp

Hvis den tyske kansler ønsker at blive ny formand for Europa-Kommissionen, vil den franske præsident støtte hende.

Fem politikere - danske Margrethe Vestager, franske Michel Barnier, tyskerne Angela Merkel og Manfred Weber samt hollandske Frans Timmermans - bliver nævnt som mulige bud på en ny kommissionsformand. (Foto: SCANPIX)

Det kan godt være, at Angela Merkel gentagne gange har afvist, at hun ønsker en toppost i EU.

Men skulle den 64-årige tyske kansler alligevel beslutte sig for at gå efter posten som formand for Europa-Kommissionen, vil hun få opbakning fra sin franske kollega, præsident Emmanuel Macron.

Det understreger Frankrigs præsident selv i et interview med den schweiziske tv-station RTS.

- Europa har brug for stærke personligheder med personlig troværdighed og færdigheder til at udfylde de forskellige poster, siger Emmanuel Macron – hvorefter han bliver spurgt ind til Tysklands kansler.

- Jeg kan ikke tale på vegne af Angela Merkel. Men hvis hun ønsker den (posten som kommissionsformand, red.), vil jeg støtte hende. Selvfølgelig vil jeg det. Vi har nemlig brug for en, der er stærk, siger han.

Vestager i spil

EU’s absolutte topposter skal genbesættes i år, og for tiden bliver der forhandlet på kryds og tværs om, hvordan kabalen skal gå op.

Udover kommissionsformandsposten, der er en af de mest magtfulde i EU-systemet, skal der også findes en ny formand for Det Europæiske Råd, en ny udenrigschef, en ny formand for Europa-Parlamentet samt en ny formand for Den Europæiske Centralbank.

Og der er mange hensyn, der skal tages stilling til, før posterne kan fordeles.

- Det handler både om geografi, landestørrelse, køn og politisk tilhørsforhold, lød det i sidste måned fra den nuværende formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, som leder forhandlingerne.

Udover Angela Merkel bliver den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), også nævnt som et muligt bud på en ny kommissionsformand.

Og i modsætning til Angela Merkel, der har bebudet et farvel til politik, når hun træder tilbage som kansler om to år, går Margrethe Vestager, 51, åbent efter at overtage formandsposten.

Her kan du høre, hvorfor Vestager gerne vil stå i spidsen for Europa-Kommissionen:

Brug for mænd og kvinder

Den franske præsident har tidligere udtalt, at Margrethe Vestager har den nødvendige ”erfaring og troværdighed” til at kunne stå i spidsen for Europa-Kommissionen.

Det samme har den nuværende brexit-chefforhandler, Michel Barnier, og den socialdemokratiske spidskandidat til posten, Frans Timmermans, mener Emmanuel Macron.

- Vi får brug for kvinder og mænd, der kan personificere denne fornyelse, og som har erfaringen og troværdigheden til at udføre denne mission, sagde den franske præsident under EU-topmødet i slutningen af maj.

Til gengæld mener han ikke, at tyske europaparlamentariker Manfred Weber, der er den kristenkonservative spidskandidat til posten, har de rette kvaliteter, der skal til.

Ifølge den franske præsident er Manfred Weber blandt andet ikke kendt nok i Europa til at blive ny kommissionsformand.

Den nuværende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, træder tilbage den 1. november i år, og det er EU’s stats- og regeringschefer, der skal indstille en ny kandidat til jobbet. Målet er, at det vil ske på EU-topmødet i næste uge i Bruxelles.

Herefter skal Europa-Parlamentet godkende den nye formand, før personen kan træde til.

Her kan du høre, hvad EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier, svarer, da DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, spørger ham om topjob-drømme:

FacebookTwitter