Macron fik en lussing under skolebesøg: 'Ultra-voldelige personer må ikke overtage den offentlige debat'

Ifølge franske medier er to personer anholdt efter hændelsen.

En regulær lussing. Det var, hvad den franske præsident, Emmanuel Macron, i første omgang blev mødt med, da han ville hilse på fremmødte borgere foran en skole. (Foto: BFMTV/ReutersTV © Ritzau Scanpix)

- Jeg har det ok. Det her skal ses for, hvad det er, en isoleret hændelse.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, er med egne ord ovenpå igen, efter at et skolebesøg tidligere i dag udviklede sig fysisk. En gruppe fremmødte ventede på præsidenten foran skolen, og da han kom ud, gik han hen for at hilse på.

Men mødet med de fremmødte lokale endte hurtigt i tumult, da en mand i en grøn t-shirt slog den franske præsident med flad hånd. En video, der cirkulerer på sociale medier, viser, at sikkerhedsfolk hurtigt brød ind, og præsidenten blev trukket væk.

Ifølge franske medier er to personer anholdt efter hændelsen, der skete tidlig eftermiddag i det sydøstfranske udenfor byen Valence.

- Det her skal ikke fjerne fokus fra de vigtige emner, der berører rigtig mange mennesker i dette land, siger Emmanuel Macron til den franske avis Le Dauphiné Libéré.

'Ud med Macronismen!'

Det vides endnu ikke, hvorfor manden i folkemængden valgte at slå den franske præsident.

Flere vidner fortæller til franske medier, at manden råbte "Ud med Macronismen!", da han løftede sin hånd mod Macron.

Ifølge lokalt politi bliver manden sammen med en anden ung mand afhørt på politistationen. Hændelsen betød, at politiet efterfølgende rykkede talstærkt ud på gaderne i Valence.

I interviewet med Le Dauphiné Libéré slår Emmanuel Macron fast, at han altid vil værne om ytringsfriheden og retten til at stemme. Men med disse rettigheder følger også krav, siger han.

- Vi vil ikke tolerere vold og had, hverken verbalt eller fysisk. Ellers er selve demokratiet truet, siger han.

Mener du, at det politiske klima er forværret?

- Nej. Jeg ønsker ikke, at få individer skal løbe med opmærksomheden. Ultra-voldelige personer må ikke overtage den offentlige debat. Det fortjener de ikke, siger han.

En anden video fra det franske medie BFM viser, at Emmanuel Macron efter hændelsen fortsatte med at tale med de fremmødte ved skolen.

  • Dette stillfoto viser præsidenten kort i samtale med de fremmødte. Kort efter bliver han slået af manden i den grønne t-shirt. (Foto: BFMTV/ReutersTV © Ritzau Scanpix)
  • Sikkerhedsfolk bragte omgående præsidenten i sikkerhed. Men kort efter vendte han tilbage for at fortsætte sin hilsen-på med de fremmødte foran skolen. (Foto: BFMTV/ReutersTV © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Fordømmes fra venstre til højre

Franske politikere har i flæng fordømt hændelsen. I en tale til parlamentet sagde premierminister Jean Castex, at mens demokrati handler om debat og berettigede uenigheder, "må det aldrig ende ud i vold og fysiske angreb".

- Vores land må vågne op! Vi er alle bekymrede. Fundamentet for vores demokrati er på spil, sagde Castex til parlamentet umiddelbart efter hændelsen.

Venstrefløjslederen Jean-Luc Mélenchon har tweetet opbakning til præsidenten. Også fra den anden side af det politiske spektrum, fra højrefløjslederen Marine Le Pen, er der opbakning til Macron.

- Den demokratiske debat kan være bitter, men vi må aldrig tolerere vold, siger hun.

Emmanuel Macron er i øjeblikket i gang med sin egen 'Tour de France', hvor han besøger flere institutioner over hele landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk