Macron forlænger udgangsforbud til 11. maj: 'Frankrig ser ind i en meget trist sommer'

Franskmændene, der lever på fjerde uge med udgangsforbud, var forberedt på en forlængelse, vurderer korrespondent.

Det er knap en måned siden, at præsident Macron indførte udgangsforbud i hele Frankrig. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Det franske udgangsforbud fortsætter til den 11. maj. Det har præsident Emmanuel Macron netop meddelt i en tv-tale til nationen.

- På grund af vores indsats forbedres situationen hver eneste dag, men dette er et nødvendigt skridt for at bevare den positive udvikling, lød det blandt andet fra præsident Macron.

11. maj vil samtidig markere indledningen på en ny fase, hvor Frankrig gradvist vil begynde at genåbne daginstitutioner og skoler, siger præsident Macron, der samtidig udsatte muligheden for afholdelse af festivaler til midten af juli.

Derudover vil videregående uddannelser først genoptages efter sommerferien.

Frankrig har indtil videre konstateret 133.685 tilfælde af smitte. 14.412 er døde. Og derfor kommer forlængelsen af udgangsforbuddet ikke bag på franskmændene, vurderer DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue.

- Epidemien i Frankrig er langt fra under kontrol. Smittetallene og dødstallene stiger fortsat, og selvom antallet af intensivpatienter falder, så er det fortsat meget alvorligt, siger præsidenten.

Der vil gå længe endnu, før franske pizzabagere kan åbne igen. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Forventet forlængelse

Franskmændene lever nu på fjerde uge med udgangsforbud, siden præsident Macron 17. marts annoncerede, at landet "er i krig."

Det er kun tilladt at gå ud for at tage på arbejde, foretage nødvendige indkøb og lægebesøg - og så skal der holdes fysisk afstand til hinanden.

Har man ikke en gyldig grund, koster det en bøde på omkring 1.000 kroner. Bliver man taget to gange på to uger, stiger den til 1.500 kroner, og flere brud på forbuddet kan ende med en fængselsstraf.

Emmanuel Macron understregede i sin tale, at selvom 11. maj vil markere et skift - så skal franskmændene indstille sig på, at verden har forandret sig.

- Det er et dystert billede, præsidenten tegner. Frankrig ser ind i en meget trist sommer. Han prøver uden tvivl at forberede landet på, at situationen ikke vil ændre sig foreløbig, siger Stéphanie Surrugue.

Hver aften klokken 20 hylder franskmænd i hele landet de ansatte i sundheds - og servicesektoren:

'Han skal ikke have et nyt oprør'

Ifølge Stéphanie Surrugue har coronakrisen i Frankrig tydeliggjort forskellen på rig og fattig.

Mens mange må blive hjemme og kæmpe under de vidtgående restriktioner, er mange velhavende franskmænd i stedet taget på landet for at nyde solen.

Samtidig kommer den franske krise i kølvandet på en lang periode med strejker og store protester mod regeringens reformer, siger Stéphanie Surrugue.

- Præsident Macron ved udmærket, at han ikke skal have et nyt oprør, når der på et tidspunkt bliver åbnet op for samfundet. Men han ved også, at det er en risiko, fordi det igen er de fattigste, der har det hårdest lige nu.

En status på franske hospitalsindlæggelser viser, at 6.821 alvorligt syge patienter er indlagt på intensiv. Et døgn inden var der 23 flere patienter, nemlig 6.845.

Det er femte døgn i træk, at der er færre patienter på intensivafdelingerne i Frankrig.

FacebookTwitter