Macron forsvarer muhammedtegninger trods boykot af ost og opfordring til mentalundersøgelse

I flere arabiske lande er der stærk utilfredshed med den franske præsidents holdninger til tegninger af profeten.

Demonstranter på Martyr-pladsen i den libyske hovedstad Tripoli træder på det franske flag i protest med Emmanuel Macrons udtalelser om Muhammed-tegninger. (Foto: Mahmud Turkia © Scanpix)

Det skal være slut med Den Leende Ko-oste og biler af mærket Renault.

I hvert fald i en lang række lande på Den Arabiske Halvø og i Mellemøsten. Her breder sig tiltagende opfordringer til at boykotte franske produkter, efter at præsident Emmanuel Macron har kritiseret islamister og lovet at forsvare ytringsfrihed, som også tillader satiretegninger af profeten Muhammed.

I Kuwait har bestyrelsen for supermarkedskæderne Al-Naeem Cooperative Society og Dahiyat al-Thuhr association besluttet at boykotte alle franske produkter og fjerne dem fra supermarkedets hylder.

- Baseret på den franske præsident Emmanuel Macrons holdning og hans støtte til de stødende tegninger af vores elskede profet, besluttede vi at fjerne alle franske produkter fra markedet og filialer indtil yderligere varsel, skriver sidstnævnte i en erklæring.

Også en række butikker Doha i Qatar har gjort lignende tiltag.

På sociale medier er det populært lige nu at skrive #BoykotFranskeProdukter på engelsk og #AccepterGudsSendebud (Muhammed, red.) på arabisk i en række lande herunder Kuwait, Qatar, Palæstina, Egypten, Algeriet, Jordan, Saudi-Arabien og Tyrkiet.

Qatars Universitet har aflyst en fransk kulturuge grundet Macrons udtalelser:

I Jordan har udenrigsministeriet fordømt Frankrigs 'fortsatte offentliggørelse af karikaturtegninger af profeten Muhammed under påskud af, at det handler om ytringsfrihed'.

Også i Pakistan er der fremsat stærk kritik af den franske leder. Den pakistanske premierminister, Imran Khan, beskylder søndag Macron for 'angreb på islam'. Det sker efter, at Macron har kritiseret islamister og forsvaret offentliggørelser af satiretegninger af profeten Muhammed.

- Det er uheldigt, at Macron vælger at opildne til islamofobi ved at angribe islam frem for at angribe de terrorister, som har udført volden, om det så er muslimer, nazistiske ideologer eller forkæmpere for et hvidt overherredømme, skriver Khan på Twitter.

'Macron bør mentalundersøges'

Pakistan støtter med udfaldet mod Macron Tyrkiets leder, Recep Tayyip Erdogan, som har angrebet den franske verbalt flere gange i den seneste tid og blandt andet kaldt ham mentalt ustabil.

- Hvad kan man sige om et statsoverhoved, der behandler millioner af medlemmer af et andet trossamfund på denne måde? Først og fremmest, at han skal mentalundersøges, sagde videre Erdogan i talen, der blev vist på tyrkisk tv.

Her er i den syriske by Idlib, at Macron er karikeret som gris. (Foto: OMAR HAJ KADOUR © Scanpix)

Den tyrkiske præsidents udtalelser fik i går Frankrig til at trække sin ambassadør ud af landet.

- Præsident Erdogans kommentarer er uacceptable. Vredesudbrud og fornærmelser er ikke en rigtig metode, lød det i går i en udtalelse fra Emmanuel Macrons kontor.

Her til aften forsvarer Emmanuel Macron endnu engang ytringsfriheden og retten til at tegne profeten Muhammed.

- Vi giver os ikke. Aldrig, skriver han.

EU 's topdiplomat, Josep Borrell, fordømmer i dag Recep Tayyip Erdogan for at have fremsat, hvad han kalder "uacceptable" udtalelser om sin franske modpart, Emmanuel Macron.

- Vi opfordrer Tyrkiet til at indstille denne form for farlig optrapning af konfrontation, hedder det i et tweet fra Borrell ifølge Reuters.

Det lyder videre fra Macrons præsidentkontor, at man har bemærket 'fraværet af kondolencer' fra den tyrkiske regering for et voldsomt drab, som en ung tjetjensk islamist begik nær Paris forrige fredag på læreren Samuel Paty.

Se uddrag af Macrons hyldesttale til Samuel Paty fra gården i Sorbonne Universitet i Paris her:

Det var ifølge myndighederne et religiøst motiveret drab, hvor den 47-årige lærer fik skåret hovedet af. Lærerne havde undervist om ytringsfrihed og have vist Muhammed-tegninger til de elever, som ønskede det.

Facebook
Twitter