Macron forsvarer voldtægtsanklaget minister

En kvinde beskylder den nyudnævnte minister for at have voldtaget hende i 2009.

Den franske indenrigsminister Gérald Darmanin under fejringen af nationaldagen i Frankrig i dag. (Foto: CHRISTOPHE ENA © Scanpix)

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, forsvarer i et tv-interview tirsdag sin beslutning om at gøre Gérald Darmanin til indenrigsminister.

Macron peger på, at Darmanin har ret til at blive opfattet som uskyldig, til det modsatte er bevist. Og flere efterforskninger af anklagerne har ført til, at de er blevet droppet eller henlagt, siger præsidenten.

Tusinder af kvinder protesterede i sidste uge mod udnævnelsen af den 37-årige Darmanin som indenrigsminister.

Hundredevis af demonstranter mødtes foran rådhuset i Paris fredag for at vise deres vrede over Frankrigs nye indenrigsminister. (Foto: Thomas coex © AFP or licensors)

Han afviser selv beskyldningerne om at have begået voldtægt. Men kvinderne på gaden kræver hans afgang.

Man bør ikke tro 'dommerne på gaden'

Macron understreger i tirsdagens interview, at kvinders rettigheder er et "ledende princip" for ham. Men han siger også, at "ingen sag forsvares på retfærdig vis ved at angribe det grundlæggende i vores demokrati".

Derfor skal man passe på med at tro blindt på "dommene på gaden eller på sociale medier", siger Macron.

En dommer afviste sagen mod Darmanin for to år siden. Men en appelret i Paris har besluttet, at sagen skal undersøges på ny. Det betyder, at en dommer nu skal undersøge, om sagen formelt skal genåbnes.

Regeringen har vurderet, at sagen ikke er grund til at blokere for Darmanins udnævnelse som indenrigsminister.

Tirsdag siger han, at han drøftede spørgsmålet med Darmanin, inden han blev udpeget.

I fredags samledes tusinder af franskmænd i 50 af landets byer for at vise deres vrede over den nye indenrigsminister.

- Tre år efter #MeToo har den franske stat endnu en gang vist, at kvinders sikkerhed og velfærd ikke er en prioritet. Hvilken besked sender den franske regering til kvinder, som tøver med at anmelde en voldtægt? skrev arrangørerne af demonstrationen i Paris på Facebook.

/ritzau/dpa

Facebook
Twitter