Macron: Hvis ikke vi hjælper hinanden, bryder EU sammen

Man er nødt til at oprette en fælles fond til at tage sig af corona-forårsaget gæld, siger den franske præsident.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, er bange for, at "populisterne vinder", hvis ikke EU viser sin solidaritet overfor de lande, der er økonomisk hårdest ramt. (Foto: LUDOVIC MARIN / POOL © Scanpix)

- EU som politisk projekt bryder sammen, hvis ikke vi hjælper lande som Italien med at få deres økonomi på ret køl igen.

Sådan lyder det fra den franske præsident, Emmanuel Macron, i et interview med den britiske avis Financial Times.

I sidste uge blev EU's finansministre enige om en redningspakke til den coronaramte europæiske økonomi. Blandt andet en fælles lånefond for eurolandene.

Aftalen har dog skabt store uenigheder om betingelserne for lånepakken - blandt andet Holland og Italien har skændtes.

Men netop sådan en hjælpepakke er altafgørende for EU's fremtid, siger Macron i interviewet.

Faktisk har man "intet valg".

- Det er sandhedens øjeblik. Vi er nødt til at lave en fond, der kan behandle landenes gæld efter deres behov og ikke deres økonomi. Hvis ikke vi viser solidaritet under en pandemi, vil det blusse populisternes vrede op. I Italien, i Spanien, måske også i Frankrig og andre steder, siger den franske præsident.

Præsident Macron har deltaget i adskillige videomøder den seneste tid. (Foto: Yoan Valat © Scanpix)

Må ikke gentage fortidens fejl

Den føromtalte hjælpepakke med lånefonden skaber stadigvæk splid i EU.

Lande som Spanien og Italien bakker op, mens eksempelvis Tyskland og Holland argumenterer for, at deres skatteborgere kan komme til at betale for regningen.

Macron siger i interviewet med Financial Times, at hvis man ikke bliver enige om en fælles fond, kan det risikere at forårsage et kollaps i eurozonen - de lande, der har euroen som valuta.

Netop Holland og Tyskland er Macron i en "permanent dialog med" om finansieringen af den europæiske økonomis genoprettelse.

Han siger, at det vil være katastrofalt at gentage fejlen med, at "synderne må betale". Her henviser han til "Frankrigs kolossale, fatale fejl", da man efter Første Verdenskrigs afslutning forlangte, at Tyskland skulle betale for store dele af ødelæggelserne.

- Vi begik ikke fejlen efter Anden Verdenskrig. Vi må glemme fortiden, starte på ny og se mod fremtiden, siger den franske præsident.

På torsdag skal EU-lederne mødes via en videokonference og diskutere planen.

FacebookTwitter