Macron i 27 europæiske aviser: Brexits blindgyde er en lærestreg for os alle

Frankrigs præsident forsøger at understrege vigtigheden af EU i en presset tid, siger korrespondent.

Den franske præsident langer blandt andet hårdt ud efter Storbritanniens beslutning om at træde ud af EU. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Ikke siden Anden Verdenskrig har vi haft så meget brug for et samlet Europa.

Sådan skriver Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i en lang kronik med titlen 'Tiden er inde til en europæisk renæssance', der tirsdag morgen blev trykt i 27 europæiske aviser.

I teksten, der kommer få måneder før valget til Europa-Parlamentet, langer præsidenten blandt andet hårdt ud efter Storbritanniens beslutning om at træde ud af EU.

Han kalder det symbolet på et Europa, der "ikke har været i stand til at imødekomme befolkningernes behov for beskyttelse mod den moderne verdens kraftige rystelser".

Samtidig indeholder Macrons budskab et opråb mod ekstrem nationalisme.

- Nationalistisk forskansning tilbyder intet. Det er en afvisning uden projekt. Og denne fælde truer hele Europa. De, der udnytter vreden i befolkningen, understøtter den med forkerte oplysninger og lover hvad som helst, skriver Macron.

En europæisk rennæsance

Ifølge Macron er løsningen ikke at trække sig fra unionen, men derimod vidtrækkende politiske reformer, som skal styrke samarbejdet på tværs af landegrænserne.

Blandt andet foreslår han at lave et fælles europæisk agentur, der skal bekæmpe cyberangreb og valgmanipulation.

Og så skal alle medlemmer af Schengen-samarbejdet have fælles asylpolitik, mener han.

Den skal indebære "streng grænsekontrol" men samtidig "en europæisk solidaritet, som hvert land bidrager til".

EU deler vandene

Mens modstanden mod europæisk samarbejde vokser i flere lande, tegner der sig et billede af, at det kommende europa-parlamentsvalg kan blive en folkeafstemning for eller imod EU, vurderer DR's internationale korrespondent, Stephanie Surrugue.

Og derfor er det ikke så mærkeligt, at Macron nu prøver at sparke gang i en debat i hele Europa, siger hun.

- Han håber at få tydeliggjort, hvor han står på de store spørgsmål, og så forsøger han at tegne et positivt billede af EU og internationalt samarbejde i en tid, hvor begge dele er under heftig beskydning.

Blandet modtagelse

I Frankrig er Macrons udtalelser blevet taget blandet imod.

Den franske højrefløj, der på mange punkter er stærke modstandere af EU, mener, at præsidenten giver et urealistisk billede af, hvad EU kan tilbyde, forklarer Stephanie Surrugue.

Og blandt danske politikere møder nogle af de konkrete forslag også modstand.

Jeppe Kofod, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, mener ikke, det er en god idé at fastsætte en fælles asylpolitik.

- Det vil være en meget dårlig ide at lade en overnational instans tage beslutninger om asylpolitikken på Danmarks vegne, siger han til Berlingske.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk