Macron i åbent brev til franskmændene: Jeg vil ændre jeres vrede til løsninger

Efter massive protester indleder Frankrigs præsident en national debat med en lang række spørgsmål.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har indledt den nationale debat med et åbent brav til sine landsmænd. (Foto: IAN LANGSDON © Scanpix)

Frankrig er ikke et land som noget andet.

Sådan lyder det blandt andet fra den franske præsident, Emmanuel Macron, der i et langt brev til franskmændene stiller en række spørgsmål, som åbner en to måneder lang national debat.

Det sker efter adskillige forsøg på at få løst de udfordringer, som protestbevægelsen De Gule Veste har demonstreret mod de seneste ni uger.

Bevægelsen, der begyndte som en protest mod forhøjede afgifter på benzin - og diesel, tog hurtigt form og har fået tusinder til at gå på gaden lørdag efter lørdag.

Samtidig er den dog gradvist blevet mere splittet, den har intet officielt lederskab og mindre grupperinger er opstået undervejs.

Flere steder - særligt i hovedstaden Paris - har det ført til voldelige sammenstød med politiet og efterladt afbrændte køretøjer i gaderne, hærværk på byens vartegn, restaurationer og butikker. Omfanget af skader i kølvandet på de mange ugers protester er af den franske centralbank vurderet til at koste mindst 4,4 milliarder euro.

Macron har flere gange fordømt de voldelige handlinger og har nu lagt op til en "national debat" frem til marts, som han indleder med at stille sine landsmænd en række spørgsmål.

Fire temaer og en række spørgsmål

I det åbne brev, som blev offentliggjort i går, fremhæver Macron fire centrale temaer: Skatter, organisationen af offentlige institutioner, klima - og miljøudfordringer samt demokrati og statsborgerskab.

Han understreger samtidig, at i den kommende debat er "ingen spørgsmål forbudt".

Emmanuel Macron og den franske regering har været under massivt pres siden november, da protesterne begyndte.

  • Igen i weekenden var De Gule Veste til demonstration over hele landet. Her er det i Caen i det nordvestlige Frankrig. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)
  • "Macron, du taber hovedet" står der på en demonstrants vest sammen med en reference til 1789, hvor den franske revolution fandt sted. (Foto: THOMAS SAMSON © Scanpix)
1 / 2

Præsidenten fastslår, at der ikke er nogen af de initiativer, regeringen har taget siden valget i 2017, der vil blive rullet tilbage, men anerkender behovet for en skattereform.

- Vi kan ikke under nogen omstændigheder indføre skattelettelser uden at sænke niveauet for offentlige udgifter.

De oprindeligt varslede øgede afgifter på diesel - og benzin blev trukket tilbage, men det fik ikke de landsdækkende demonstrationer til at stoppe. Som et af de fire temaer i sit brev fremhæver Macron dog behovet for hurtig handling, når det gælder miljø - og klimapolitikken.

- Jo længere, vi afholder os fra at foretage disse ændringer, desto sværere vil de blive, skriver han og efterspørger løsninger på, hvordan man finder de mest enkle og økonomisk holdbare bæredygtige løsninger for fremtiden for eksempel til at udskifte gamle biler.

Stærkere demokrati

I weekenden var omkring 84.000 igen på gaden over hele Frankrig og omkring 244 personer er blevet anholdt. Og efter flere fejlslagne forsøg på at forhandle en løsning på plads med selvudnævnte repræsentanter for bevægelsen, er det efterhånden klart, at vreden blandt franskmændene stikker dybt og handler om langt mere end blot benzin- og dieselafgifter.

Derfor stiller præsidenten også spørgsmål til, hvordan folket får mere at skulle have sagt og direkte indflydelse på, hvordan landet ledes.

- Den politiske repræsentation er fundamentet for vores republik, men det skal forbedres, fordi mange ikke føler sig repræsenteret efter valget, skriver han.

I sit brev skriver Emmanuel Macron, at debatten den kommende tid “hverken er et valg eller en afstemning”, men at han er klar til i højere grad at lytte til landets befolkning.

- Således vil jeg forsøge at vende jeres vrede til løsninger.

Ifølge brevet vil præsidenten vende tilbage til befolkningen, når de to måneders debat er overstået i marts.

Facebook
Twitter