Macron indfører udgangsforbud i Frankrig: 'Vi er i krig. En sundhedskrig'

Fra i morgen klokken 12 vil der være udgangsforbud i hele Frankrig. Brud på forbuddet straffes med bøder.

- Vi er i krig.

Så kontant er meldingen fra den franske præsident, Emmanuel Macron, der for kort tid siden har talt til hele nationen.

Og situationen er nu så alvorlig, at budskabet blev gentaget adskillige gange under den 20 minutter lange tale.

Fra i morgen klokken 12 bliver der derfor indført udgangsforbud i hele landet, der i første omgang vil vare mindst 15 dage.

Det er kun tilladt at gå ud for at tage på arbejde, foretage nødvendige indkøb og lægebesøg - og så skal der holdes fysisk afstand til hinanden. Overholder man ikke retningslinjerne, straffes man med bøde, understreger den franske præsident.

Samtidig vil staten nu til at anvende hoteller og taxaer til at indlogere og transportere sundhedspersonale og smittetilfælde, meddelte Macron, der også benyttede talen til at aflyse den anden runde af landets kommunalvalg, som ellers skulle have fundet sted på søndag.

Der vil blive "foretaget kontroller" og ifølge indenrigsminister, Christophe Castaner, vil der blive indsat 100.000 politibetjente over hele landet for at håndhæve forbuddet.

Alle, der bliver stoppet, skal kunne fremvise et dokument, som findes på indenrigsministeriets hjemmeside. Kan man ikke det, får man en bøde på 38 euro, svarende til omkring 285 kroner.

Dermed følger Frankrig eksemplerne fra Italien og Spanien, der de seneste dage også har indført lignende forbud.

En verden til forskel på fire dage

Beskeden kommer, efter præsidenten i løbet af dagen har holdt talrige møder med premierminister, Edouard Philippe, og sin sundheds, indenrigs - og udenrigsminister og ikke mindst den videnskabelige komité, som regeringen vender alle sine beslutninger med i disse dage.

I løbet af dagen har der også været klar besked fra direktøren for landets offentlige sundhedsvæsen, Jérôme Salomon.

Antallet af corona-ramte bliver fordoblet hver tredje dag, sagde han tidligere i dag til fransk radio.

Ifølge de seneste tal er 148 personer nu omkommet, og der er registreret 6.633 smittetilfælde.

"Vi bliver hjemme, gør det samme, står der på et skilt her i Bordeaux. (Foto: © Nicolas Tucat, AFP or licensors)

Den franske regering har over de seneste fire dage forsøgt sig med flere tiltag for at forhindre, at virusset spreder sig i den franske befolkning.

Men franskmændene har ikke været gode nok til at rette ind efter de mange formaninger om at holde sig hjemme, har kritikken lydt fra sundhedsdirektør Jérôme Salomon.

Der er udbredt bekymring for, at med den hastighed udbruddet vokser, bliver hospitalerne fyldt til bristepunktet, og det er den situation, man for alt i verden gerne vil undgå.

- Derfor må vi gøre alt, vi kan, for at nedsætte tempoet, det spreder sig i. Hver eneste franskmand skal spørge sig selv hver dag: Hvordan kan jeg begrænse antallet af mennesker, jeg møder med en tredjedel eller en fjerdedel. Bliv hjemme, så enkelt er det, sagde Salomon.

Siden torsdag er landet blevet lukket ned gradvist.

Så sent som i dag er hovedstadens parker blevet lukket for offentligheden. Parkerne er fulgt i kølvandet på byens helt store turistattraktioner Louvre og Eiffeltårnet, og også Versaille-slottet er lukket.

Skoler, gymnasier og universiteter er lukket ned, ligesom alle “unødvendige” forretninger, herunder restauranter, barer og cafeer ikke har måttet holde åbent siden midnat fredag.