Macron, Merkel og May beklager Trumps Jerusalem-beslutning

Trumps beslutning om Jerusalem møder international modstand.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron kritiserer USA's præsident Donald Trumps beslutning. (Foto: LUDOVIC MARIN © Scanpix)

Flere steder i verden tager statsledere nu afstand til USA's præsident Donald Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

- Det er en beklagelig beslutning, som Frankrig ikke bryder sig om, og som er i strid med international lov og alle FN's sikkerhedsråds resolutioner, siger Frankrigs præsident Emmanuel Macron.

Den amerikanske præsident vedtog officielt beslutningen onsdag aften dansk tid. Han vil nu flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Tysklands kansler, Angela Merkel, er ligesom sin franske kollega imod den amerikanske beslutning.

- Den tyske regering støtter ikke den holdning, for status i Jerusalem bliver løst med rammerne for to-stats-løsningen, oplyser Angela Merkel.

Også premierminister for Storbritannien, Theresa May, er uenig i beslutningen. Hun mener, at den er uhensigtsmæssig i forhold til fred i regionen.

Et angstfyldt øjeblik

Beslutningen er en anerkendelse af Israels ret til at gøre krav på Jerusalem, og det er et brud på årtiers amerikansk politik.

FN's generalsekretær, Antonio Guterres, tager også afstand til beslutningen.

- Jeg vil gøre alt i min magt for at støtte, at israelske og palæstinensiske ledere igen får gang i meningsfulde forhandlinger, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters i en direkte tv-transmitteret melding.

Antonio Guterres siger, at han har frarådet en beslutning om Israels status.

- I dette angstfyldte øjeblik vil jeg gerne gøre det helt klart: Der er intet alternativ til en tostatsløsning. Der er ingen plan b, siger han.

Vrede reaktioner i Mellemøsten

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, fordømmer beslutning og afviser fuldkommen anerkendelsen af Jerusalem som Israels hovedstad.

Jerusalem er vigtig, fordi israelske jøder og palæstinensiske muslimer anser den som hellig og begge har gjort krav på byen.

Den radikale palæstinensiske gruppe Hamas kalder beslutningen for "en grov aggression mod det palæstinensiske folk" og opfordrer nu arabere og muslimer til at "underminere amerikanske interesser i regionen" og holde sig fra Israel. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tyrkiet og Iran fordømmer på det kraftigste Donald Trumps beslutning og kalder den "uansvarlig", ligesom Qatar, Libanon og Egypten også tager afstand til den.

Også lederen af den militante islamiske Hamas-gruppe, Ismail Haniyeh, fordømmer beslutningen.

Netanyahu opfordrer andre lande til at gøre som USA

Israels premierminister Benjamin Netanyahu er glad for beslutningen og kalder den ”historisk”.

- En fredsaftale med palæstinenserne skal inkludere Jerusalem som Israels hovedstad, siger han.

Israel har udråbt Jerusalem til sit lands hovedstad.

Men det internationale samfund fastholder, at byens status skal fastlægges gennem forhandlinger. Alle lande har derfor deres ambassader i storbyen Tel Aviv.

Benjamin Netanyahu opfordrer nu andre lande til at følge USA's eksempel og flytte deres ambassader til Jerusalem.

Selve flytningen af den amerikanske ambassade begynder tidligst om et halvt år.