Macron mister sit flertal i Frankrigs parlament

Et signal om mistillid til præsidentens politiske projekt, siger Stéphanie Surrugue.

Præsident Emmanuel Macron besøgte søndag en berømt slagmark fra 2. verdenskrig i det nordlige Frankrig. (Foto: STEPHANE LEMOUTON © Scanpix)

Afhoppere fra præsident Emmanuel Macrons regeringsparti har i dag meddelt, at de har dannet en ny gruppe i underhuset Nationalforsamlingen.

Det betyder, at præsidenten mister sit parlamentariske flertal og bliver mere afhængig af støtte fra andre partier.

De afhoppede parlamentarikere har dannet en gruppe, som de kalder "Økologi, Demokrati, Solidaritet". Flere højt profilerede politikere er gået med i gruppen, blandt andre de tidligere Macron-støtter Cedric Villani og Paula Forteza.

International

korrespondent
i
DR
Nyheder Stéphanie Surrugue kalder det "en ubehagelig nyhed" for Macron.

- For det første signalerer det selvfølgelig mistillid til præsidentens og regeringens projekt, men vigtigere og mere konkret betyder det også, at Emmanuel Macron ikke længere kan gøre, som han har lyst til, siger hun.

Sammen med forbundskansler Angela Merkel lancerede Macron mandag en ny plan om en fond på 500 milliarder euro som led i en omfattende økonomisk genopretning i EU efter coronakrisen. (Foto: pool © Scanpix)

Protest over jerngreb

Macrons parti, La République En Marche, blev dannet, efter den tidligere investeringsbankmand vandt præsidentvalget i maj 2017.

Partiet har været ramt af en række afhopninger i de seneste måneder. Parlamentarikere har protesteret mod det, de kalder Macrons jerngreb om beslutningsprocesserne, og hans erhvervsvenlige kurs.

Efter de seneste afhopninger har La République En Marche nu 288

mandater
og mangler ét i at have de 289
mandater
, som udgør et flertal.

Macrons jordskredssejr i 2017, der totalt forandrede det politiske landskab i Frankrig, gav La République En Marche 314

mandater
.

Spørgetime i Nationalforsamlingen i Paris 12. maj. (Foto: GONZALO FUENTES / POOL © Scanpix)

Støtteparti kan stille krav

Præsidenten kan stadig finde støtte i

parlamentet
hos centrumpartiet MoDem (Mouvement Démocrate). Men MoDem kan nu stille større krav om indflydelse i de to år, der er tilbage af valgperioden.

Med MoDems støtte har Macron et flertal på 342

mandater
.

- Hidtil har vi set præsident Macron og hans

premierminister
Edouard Philippe trumfe
reformer
og love igennem i
parlamentet
på egen hånd. De dage er ovre nu, siger Stéphanie Surrugue.

Den franske regerings reformpolitik blev stoppet af coronapandemien, der kom, mens præsidenten kæmpede for at vinde momentum efter uro og protester mod en pensionsreform. Inden da blev Frankrig rystet af protestbevægelsen "De Gule Veste".

Stéphanie Surrugue kan dog også få øje på en fordel for præsidenten i den nye parlamentariske situation:

- Den trods alt gode nyhed for Macron er, at de mest kritiske røster nu har forladt La République en Marche, hvorfor han kan gå ud fra, at der vil være mindre internt brok i partiet.