Frankrig og Storbritannien vil gøre alt for at stoppe de "bander, der er ansvarlige for at sætte menneskers liv i risiko" ved at forsøge at smugle dem over Den Engelske Kanal.
Sådan lyder det i nat i en fælles udmelding fra den britiske premierminister, Boris Johnson, og den franske præsident, Emmanuel Macron, efter 27 mennesker i går mistede livet i forsøget på at komme til England fra Frankrig over kanalen.
- De (Macron og Johnson, -red.) er enige om, at dagens tragiske tab af liv var en barsk påmindelse, hvor altafgørende det er, at holde alle muligheder på bordet for at stoppe disse livsfarlige forsøg på at krydse over, lyder det i en fælles udtalelse ifølge The Guardian.
En fisker slog alarm i går eftermiddag, efter at have set flere personer flyde i vandet ved siden af en tom gummibåd ud for Frankrigs kyst.
Ifølge de franske myndigheder opholdt der sig 34 personer ombord på gummibåden, da den sank.
I første omgang lød meldingen, at 31 havde mistet livet, men det franske indenrigsministerium har siden nedjusteret dødstallet til 27. Ofrene nationalitet eller identitet er fortsat ikke kendt. To personer er indlagt i kritisk tilstand, og en er fortsat savnet.
Blandt de omkomne er tre børn og syv kvinder, hvoraf den ene var gravid, oplyser de franske myndigheder torsdag. Fire personer er anholdt i sagen.
Organisationer opfordrer til handling
Britisk Røde Kors har i kølvandet på onsdagens hændelse opfordret den britiske regering til at gøre det lettere, ikke sværere, at få asyl i Storbritannien. De ønsker samtidig, at regeringen begynder at lægge planer for sikre migrantruter og forpligter sig til at tage imod 10.000 personer om året.
- Der er ingen enkle svar, men vi opfordrer den britiske regering til at gentænke sine planer om at gøre det endnu sværere at få adgang til det britiske asylsystem, skriver organisationens britiske direktør, Michael Adamson, på Twitter.
Også Amnesty International og det britiske flygtningeråd, Refugee Council, opfordrer til handling.
- Hvor mange tragedier som denne skal vi se, før regeringen fundamentalt ændrer sin tilgang ved at forpligte sig til en ambitiøs udvidelse af sikre ruter for de mænd, kvinder og børn, der har så desperat brug for beskyttelse? siger Enver Solomon, som leder rådet, til The Guardian.
Fra den franske side opfordrer man myndighederne på begge sider af kanalen til at tage et ansvar.
- Udelukkende at anklage smuglerne er at skjule de britiske og franske myndigheders ansvar, lyder det ifølge Reuters fra l'Auberge des Migrants, en organisation, som støtter flygtninge og fordrevne grupper.
Ifølge det britiske medie er 25.700 personer i år ankommet til den britiske kyst fra Frankrig i små både. Det er tre gange flere end i hele 2020, skriver de.
Den 12. november blev der med omkring 1000 personer sat rekord for, hvor mange mennesker der har forsøgt at krydse farvandet på et enkelt døgn.
Umuligt at stoppe alle
Det er første gang, at så mange mister livet i forsøget på at krydse Den Engelske Kanal for at komme til Storbritannien, siden man er begyndt at opgøre dødstallene, oplyser Den Internationale Organisation for Migration til BBC.
Men trods farlige omstændigheder er det umuligt at forhindre folk i at gøre forsøget fra den franske kyst. Det fortæller Franck Dhersin, som er vicepræsident for transport i Hauts-de-France-regionen, som blandt andet tæller havnene i Calais og Dunkirk, til det britiske medie.
- Politiet og gendarmerne stopper hundredvis af både hver dag, men der er mange, mange, mange både. Det er umuligt langs kysten mellem Boulognesur-Mer og Dunkirk – den er 100 kilometer lang, siger han og fortsætter:
- Det er umuligt at stoppe alle, og hvis de bliver stoppet, så tager de bare turen på et andet tidspunkt, dagen efter. Det er umuligt at sige ”lad være med at krydse Den Engelske Kanal – det er forbudt, det er for farligt”. Nej, de har kun et mål, og det er at komme til England.
Meldingen fra Macron og Johnson kommer efter tiltagende uenighed mellem de to lande i spørgsmålet om migrantkrydsningerne.
Storbritannien har i de seneste uger anklaget Frankrig for at lade tusindvis af migranter sætte kursen mod England fra den franske kyst - en anklage, som Frankrig afviser.
- Frankrig vil ikke lade kanalen blive til en kirkegård, udtaler den franske præsident ifølge Reuters.