Macron om Aznavour: 'I Frankrig dør digtere aldrig'

Der var pomp, pragt, soldater i galla og en præsident med blanke øjne, da Frankrig i dag tog storstilet afsked med sangeren Charles Aznavour.

Præsident Macron foran Aznavours kiste. (Foto: CHRISTOPHE ENA © Scanpix)

Lommertørklæderne kom flittigt i brug, da soldater fra Den Republikanske Garde i dag bar Charles Aznavours kiste, svøbt i det franske flag, frem for offentligheden.

Ved en storstilet hyldestceremoni, der normalt er forbeholdt Frankrigs største landsskikkelser, tog Frankrig i dag afsked med sin elskede, internationale stjerne, som døde i mandags, 94 år gammel.

- I Frankrig dør digtere aldrig, lød det fra en tydeligt rørt præsident Emmanuel Macron, der holdt båretale for Aznavour i hjertet af militærkomplekset Les Invalides, hvor Kejser Napoleons ligger begravet.

- Gennem årene blev hans nærvær, stemme og helt særlige intonation til en del af os alle -ammen, uanset baggrund, uanset alder, sagde Macron.

Emmanuel Macron og hans hustru Brigitte til Charles Aznavours begravelse. (Foto: LUDOVIC MARIN © Scanpix)

Tusinder af fans mødt frem

Store dele af den franske regering var til stede sammen med tidligere præsidenter som Francois Hollande og Nicolas Sarkozy og en lang række af Frankrigs store kunstnere, såsom skuespilleren Jean-Paul Belmondo og sangerinden Mireille Matthieu.

Også flere tusinde Aznavour-fans var mødt frem, blandt andre pensionisten

Dominique Bulliard:

- Hvis Aznavour ikke havde fået den her republikanske hyldestceremoni, var jeg blevet meget ulykkelig. Han fortjente det virkelig. Han var et monument, og mere end det: Han var selve symbolet på mennesket. Og præsidentens tale viste, at han har forstået selve Aznavours sjæl, og det rørte mig virkelig. Alle omkring mig græd, fortalte hun til DR Nyheder.

Ifølge Dominique Bulliard var Charles Aznavour et monument i den franske folkesjæl. (Foto: Stéphanie Surrugue © dr)

Det var franskmænd i alle aldre og farver – og sågar også flere udenlandske turister – der var mødt på for at sige farvel. Blandet andre den 19-årige studerende Yasemine Bahdi:

- Charles Aznavour har ledsaget mig siden min barndom. Han har altid være med mig, hele tiden. Og han fortjener al den opmærksom og respekt, som han fået i denne uge. Aznavour efterlader os et budskab om oprigtighed og fred, som beviser, at diversitet kan bringe godt til Frankrig og verden, sagde hun.

Charles Aznavour har ledsaget 19-årige Yasemine Bahdi siden hendes barndom. (Foto: Stéphanie Surrugue © dr)

Aznavour, der var barn af armenske flygtninge, nåede gennem sit liv at sælge 180 millioner albums på verdensplan. Men særligt i Frankrig og Armenien har han været folkeeje, og således holdt også den armenske premierminister båretale for Charles Aznavour i Paris i dag. I morgen er der dekreteret landesorg i Armenien, mens Aznavour bliver begravet ved en privat familieceremoni i Frankrig.

FacebookTwitter