Macron til De gule veste: Jeg sænker skatten, hvis I stopper balladen

Den franske præsidents tale kommer efter et halvt år med voldsomme demonstrationer i særligt Paris.

Den franske præsident holdt her til aften en længe ventet tale i Elysée-palæet. (Foto: © Philippe Wojazer, Scanpix)

Frankrigs præsident Emmanuel Macron vil sænke skatterne for mellemindkomster og lade folkepensionen følge inflationen.

- Vi ønsker at sænke skatten markant, lød det blandt andet fra Emmanuel Macron, der holdt en længe ventet tale til nationen her til aften.

Derudover vil han gøre borgerforslags vej til parlamentet nemmere. Som reglerne er nu, skal der seks millioner underskrifter til, før det franske parlament skal forholde sig til et borgerforslag.

Macron vil også sætte en stopper for lukninger af skoler og hospitaler i resten af sin embedsperiode - særligt for at imødekomme beboerne i Frankrigs yderområder.

Til gengæld forventer Macron også, at balladen stopper.

- Vi må vende tilbage til den offentlige orden. Men jeg ønsker ikke, at folk trækker deres retfærdige krav tilbage, som de har fremsat siden begyndelsen af den her bevægelse, lød det fra præsidenten.

Med løfterne forsøger Emmanuel Macron at imødekomme de gule veste, der i knap et halvt år har demonstreret hver lørdag - først mod en klimaskat på benzin, siden mod uligheden mellem rig og fattig.

Tiltagene har dog også en pris: Franskmændene skal arbejde længere, inden de går på pension. Det er for at veje op for, at den gennemsnitlige levealder stiger i Frankrig, lyder Macrons ræsonnement.

  • De voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi har stået på siden slutningen af sidste år. (Foto: © LIONEL BONAVENTURE, Scanpix)
  • Politi har gentagende gange set sig nødsaget til at bruge tåregas mod demonstranterne. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)
  • Der er både studenter, lastbilchauffører og mange andre blandt De gule veste, der demonstrerer mod uligheden mellem rig og fattig i Frankrig. (Foto: © Zakaria Abdelkafi, Scanpix)
1 / 3

Macron fortryder ikke politik

I talen sagde præsidenten dog også, at han ikke fortryder den politik, han har ført, siden han blev valgt til præsident i maj 2017.

Det var særligt en skat på benzin, som Macron ville indføre i slutningen af sidste år, der fik folk til at gå på gaden i protest - bevægelsen er siden blevet kendt som De gule veste.

Flere af demonstrationerne har været aldeles voldsomme og ført til dødsfald. Først forsøgte Macron at berolige folk ved at tilbyde investeringer og lempelser for omkring ti milliarder euro - men lige lidt hjalp det.

Tale udskudt efter Norte Dame-brand

Egentlig skulle Macron have præsenteret tiltagene ved en stort anlagt tv-tale i sidste uge, men blot en times tid inden udbrød der brand i Notre Dame-kirken i Paris, hvorfor præsidenten udskød talen.

Forud for sine tiltag har Emmanuel Macron rejst rundt i Frankrig og debatteret med folk om alt fra uddøen i små byer til topskat og nærdemokrati. Noget, han har kaldt 'Den store debat'.

Macron blev valgt som præsident efter en valgkampagne under sloganet, 'at han ville transformere Frankrig'.

I begyndelsen af sin embedsperiode indførte han reformer af arbejdsmarkedet, men hans bud på at reformere det franske arbejdsmarked har gjort ham upopulær. Således er hans opbakning faldet stødt det sidste lange stykke tid. Omkring årsskiftet nød Macron således kun opbakning fra omkring 24 procent af den franske befolkning.