Macron varslede vaccinetvang og yderligere restriktioner: Tæt på en million franskmænd har nu bestilt vaccine

Den franske præsident vil tvinge sundhedspersonale til at lade sig vaccinere.

Den franske præsident Emanuel Macron anser fuld vaccination som det eneste virkeligt effektive våben mod en fjerdebølge af corona. (Foto: © Grafik: Katrine Holst Nielsen)

- Når man ikke vil høre, må man føle, sagde præsidenten.

Så klar var beskeden fra den franske præsident Emmanuel Macron, da han i går aftes talte til nationen.

Præsidenten vil nu tvinge sundhedspersonalet til at lade sig vaccinere mod corona.

- Vaccination bliver straks obligatorisk for plejepersonale. Derefter bliver det obligatorisk for sundhedspersonale på klinikker, plejehjem, institutioner for mennesker med handicap og alle fagfolk eller frivillige, der arbejder i kontakt med ældre eller svage personer.

Efterfølgende forklarede den franske sundhedsminister, Olivier Véran, at hvis sundhedspersonalet ikke får stikket, vil de hverken få lov til at arbejde eller modtage løn.

I gårsdagens tale luftede Macron også idéen om, at indføre obligatorisk vaccination af alle franskmænd over 12 år.

- Afhængig af hvordan situationen udvikler sig, bliver vi nødt til at spørge os selv, om vaccination måske skulle være obligatorisk for alle franskmænd, sagde præsidenten.

Det franske folk splittet i to

Det har vakt vild debat i Frankrig, hvor befolkningen reagerer meget forskelligt på nyheden.

- Der er to meget kraftige reaktioner i Frankrig. Dem, der synes, at det er en god idé, og det er rigtig mange mennesker. På den anden side er der dem, der synes, at det er en frygtelig krænkelse af frihed og borgerrettigheder, og de fylder meget i debatten, siger Stephanie Surrugue, der er international korrespondent i DR.

Det var i en tale til nationen mandag aften, at den franske præsident, Emanuel Macron, fortalte, at sundhedspersonalet skal vaccineres inden den 15. september for at få lov til at arbejde videre. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Ritzau Scanpix)

Indgrebet mod sundhedspersonalet var kun et af mange forskellige tiltag, der skulle få franskmændene til at lade sig vaccinere.

Og den "trussel" virkede på det franske folk. For efter præsidentens tale i går blev den hjemmeside, hvor mange booker tid til vaccination, lagt ned af besøgende, da 926.000 franskmænd tilsammen nåede at bestille 1.8 millioner vaccinetider.

I talen præsenterede Macron nemlig også, at Frankrig nu indfører coronapas i storcentre, på hospitaler, på fly, i tog og i langtursbusser. Derudover kommer de hidtil gratis hurtigtest og PCR-test til at koste penge efter sommerferien.

- Det franske folk er begyndt at bruge testene i stedet for vaccinationer. Men nu vil Macron motivere folk til at blive vaccineret. Han vil gøre livet svært for alle, der ikke er vaccineret, siger Stephanie Surrugue.

Samtidig med at tusindevis af franskmænd bookede tid til vaccination, opstod der ramaskrig hos en andel del af befolkningen, forklarer Stephanie Surrugue.

- Hashtag som #CoronaDiktatur begyndte efter talen, at sprede sig i samme fart som deltavarianten, siger korrespondenten.

Marine Le Pen, der er leder for det franske højrenationale parti National Samling, er en af dem, der kritiserer Macrons beslutning om at tvinge sundhedspersonalet til vaccination.

- Vi klappede af dem hver aften klokken 20, kaldte dem hverdagens helte, de var altid til rådighed til trods for deres lave lønninger og svære arbejdsvilkår. Nu bliver de mistænkeliggjort og truet på deres løn med en brutalitet, der ikke har fortilfælde. Sikke en utaknemlighed, skriver Marine Le Pen på Twitter.

Generelt har der været temmelig stor modstand mod coronavaccinerne blandt franskmændene, forklarer Stephanie Surrugue.

- Mange har været nervøse for bivirkningerne. Men i løbet af foråret er det lykkedes regeringen at få bugt med noget af skepsissen, og vaccinemodstanden er faldet. I november 2020 ville kun 38 procent af franskmændene lade sig vaccinere, men dét tal er steget til 58 procent ifølge en meningsmåling i avisen Le Figaro, siger Stephanie Surrugue.

53 procent af franskmændende har påbegyndt deres vaccinering. Til sammenligning er det tal 63 procent i Danmark.

'Det er et kapløb med tiden'

Det er ikke mere end et halvt år siden, at præsidenten fortalte den franske befolkning, at coronavacciner ikke ville blive obligatoriske i Frankrig.

- Jeg har sagt det før, og jeg gentager: Vaccination bliver ikke obligatorisk. Lad os have tillid til vores forskere og læger, skrev præsidenten på Twitter 27. december 2020.

Nu har Emmanuel Macron lavet en kovending, der især skyldes deltavarianten, som er i voldsom fremdrift i Frankrig.

- Hvis vi ikke gør noget nu, så vil antallet af smittetilfælde og antallet af indlæggelser på hospitalerne stige, sagde den franske præsident i tv-talen, sagde Emmanuel Macron.

Den franske sundhedminister, Olivier Véran, har i dag fortalt, at antallet af smittede i øjeblikket fordobles hver femte dag.

- I december så det anderledes ud, men nu er der en erkendelse i Frankrig af, at deltavarianten har ædt sig fast, siger Stephanie Surrugue og fortsætter:

- Macron anser fuld vaccination som det eneste virkeligt effektive våben her. Han vil for alt i verden undgå flere nedlukninger og yderligere økonomisk tilbagegang.

Emmanuel Macron beskriver det selv som et "et kapløb med tiden".

- Vi bliver nødt til at stræbe efter, at alle franskmænd skal vaccineres. Det er den eneste vej tilbage til et normalt liv, siger Emmanuel Macron.

Det er på ingen måde den første gang, at den franske stat kræver, at borgerne bliver vaccineret.

- Siden 2018 har 11 forskellige vacciner til børn været obligatoriske i Frankrig. Er barnet ikke vaccineret, må det simpelthen ikke komme i børnehave eller skole. Så franskmændene er, i modsætning til danskerne, ikke ubekendte med obligatorisk vaccination, forklarer Stephanie Surrugue.

Det obligatoriske franske børnevaccinationsprogram omfatter blandt andet difteri (strubehoste), polio, hepatitis B, petrussis (kighoste), meningitis, mæslinger, fåresyge og røde hunde. I Danmark er et lignende børnevaccinationsprogram frivilligt, men anbefalet af Sundhedsstyrelsen.

Italien og Grækenland gør det samme

Den franske præsident er ikke den eneste europæiske leder, der har valgt at gøre coronavaccinerne obligatoriske for landets sundhedspersonale.

Det samme har Italien og Grækenland.

Den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, siger, at tiltaget skal bidrage til, at landet ikke behøver lukke igen på grund af den enkeltes "attitude".

I Grækenland gælder kravet fra begyndelsen af september. For personale på landets plejehjem vil der blive stillet krav om vaccination med det samme.

Tidligere i år blev Italien det første europæiske land til at gøre det obligatorisk for sundhedspersonale at blive vaccineret.