Macron vil ikke tage noget for givet: Brexit må 'ikke spænde ben' for EU's sammenhold

Der var en generel opbakning til en udsættelse blandt EU's medlemslande inden topmøde.

Theresa May vil formentlig få opbakning til sin anmodning om udsættelse af brexit. (Foto: STEFAN ROUSSEAU © PA Wire/PA Images)

Netop nu mødes EU-landenes ledere for at diskutere, om brexit skal udskydes endnu en gang.

Hvis de stemmer nej, skal Storbritannien forlade EU på fredag uden en aftale.

Men på den røde løber, hvor EU-lederne for kort tid siden ankom til mødet, var der umiddelbart opbakning til den britiske premierminister, Theresa Mays, ønske om at udskyde brexit.

- Hvis briterne beder om lidt mere tid, er det helt okay, sagde Letlands premierminister, Krišjanis Karinš.

- Det er ikke vores beslutning, det er op til briterne, hvad de vil. Vi har forhandlet en aftale, som stadig er på bordet. Det er også en mulighed at trække artikel 50 tilbage, hvis briterne vil det.

Irlands premierminister gav udtryk for det samme.

- Der vil blive vedtaget en forlængelse i dag. Det, der stadig er åbent, er, hvor lang den vil blive.

Den irske premierminister, Leo Varadkar, der her ankommer med EU-minister Helen McEntee til topmødet, føler sig sikker på, at der bliver vedtaget en forlængelse på mødet. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

Frustration og træthed

Der var dog også frustration at spore blandt de europæiske ledere.

Ikke mindst fra hovedpersonen selv, Theresa May, som ankom til mødet som en af de første.

- Jeg ved, at mange vil være frustrerede over, at det her topmøde overhovedet finder sted, for Storbritannien skulle have forladt EU på nuværende tidspunkt.

- Jeg ærgrer mig over, at Parlamentet ikke har været i stand til at vedtage en aftale, der ville have gjort os i stand til at forlade EU på en ordentlig måde, sagde hun til de mange fremmødte journalister.

Også den svenske statsminister, Stefan Löfven, gav udtryk for, at han er ved at være træt af brexit.

- Vi har brugt meget tid og energi på dette emne, og der er så mange andre vigtige emner på dagsordenen, sagde han på vej ind til dagens topmøde.

Tjekkiets premierminister håbede bare på, at mødet bliver lidt kortere end sidst, sagde han med et smil:

- Jeg håber, at vi vil have en kort diskussion, ikke otte timer som sidst.

Emmanuel Macron er ved at være utålmodig med Storbritannien, sagde han inden mødet. (Foto: Aris Oikonomou © AFP or licensors)

Macron: Intet afklaret

Til mødet vil Theresa May starte med at anmode om udsættelse frem til 30. juni. Hun har tidligere givet udtryk for, at hun som premierminister ikke vil acceptere et brexit senere end 30. juni.

Den formulering har ledt til spekulationer om, hvorvidt hun vil trække sig tilbage den 30. juni uanset hvor længe, brexit bliver udsat.

En af de topledere, som har været mest skeptiske over for Storbritanniens exit, er den franske præsident, Emmanuel Macron. Det kom også til udtryk op til mødet, hvor han gav udtryk for, at brexit "ikke skal spænde ben" for EU's sammenhold.

- Det er tid til at beslutte sig. Det er med stor utålmodighed, at jeg vil lytte til Theresa May. Ingenting kan tages for givet endnu, sagde han.

Kansler Angela Merkel var mere optimistisk end sin franske kollega.

Den tyske kansler, Angela Merkel, på vej til topmødet. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

- Det er i vores største interesse, at Storbritannien forlader EU på ordentlig vis, og at vi fastholder sammenholdet mellem de resterende 27 medlemslande, sagde hun.

Det vides endnu ikke, hvor lang tid mødet vil vare. Det forventes dog, at en beslutning vil ligge klar senest i morgen tidlig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk