Macron: Vreden i landet er 'dyb og berettiget'

Præsidenten forsøger at komme demonstranter i møde i tv-tale.

Demonstranter fra bevægelsen "de gule veste" følger Emmanuel Macrons tv-tale. (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER © Scanpix)

Frankrigs præsident Emmanuel Macron har brudt en ugelang tavshed om de voldsomme demonstrationer, der har rystet landet den seneste tid.

I en tv-tale kritiserer Macron den "uacceptable vold", men siger samtidig, at vreden i landet er "dyb og berettiget".

Præsidenten lover i talen, at planlagte skattelettelser vil blive iværksat hurtigt, ligesom en skat, der rammer pensionister med lav indkomst, vil blive fjernet næste år. En tidligere annonceret stigning i mindstelønnet vil også komme allerede i januar.

Macron opfordrer samtidig virksomheder til at give bonus til arbejdere med økonomiske problemer, men han afviser at genindføre en formueskat, der rammer landets rigeste.

Under demonstrationerne er præsidenten blevet kritiseret for at favorisere personer med høj indkomst.

- Vi vil imødegå den økonomiske og sociale krise med stærke tiltag, ved at give skattelettelser hurtigere, ved at holde vores forbrug under kontrol, men ikke med kovendinger, siger Emmanuel Macron i tv-talen.

Alle midler i brug

Præsidenten lover, at "alle midler" vil blive taget i brug for genoprette roen i landet, der har set store ødelæggelser og plyndringer i forbindelse med demonstrationerne.

"Ingen vrede retfærdiggør" angreb på politiet og plyndringer af butikker, siger Macron, der mener, at selve det franske frihedsideal er truet.

Han tager dog selv noget af skylden for tilstanden i landet ved at erkende, at han nogle gange har sagt noget, der har virket sårende.

De gule veste

I fire uger har Frankrig været præget af voksende demonstrationer, som protestbevægelsen "de gule veste" står bag.

I begyndelsen var det en planlagt afgift på brændstof, som fik franskmænd på gaden. Men siden har protesten udviklet sig til at gælde en lang række økonomiske problemer for især lavtlønnede i Frankrig.

I de seneste weekender har demonstrationerne udviklet sig voldeligt.

Macron har været under stigende pres for at gøre noget for at stoppe urolighederne.

I forvejen har hans regering meddelt, at den vil fjerne de planlagte afgifter på brændstof fra finansloven for 2019. Men det var ikke noget, der lagde en dæmper på de mange tusinde demonstranter i Paris lørdag.

Over 2.000 anholdt i Paris

Det franske indenrigsministerium vurderer, at 136.000 mennesker deltog i demonstrationer over hele Frankrig.

I Paris var omkring 10.000 "gule veste" samlet på hovedgaden Champs-Élysées og andre områder.

Der var indsat 8.000 betjente til at sørge for sikkerheden, og for første gang i løbet af demonstrationerne var der pansrede køretøjer i gaderne i den franske hovedstad.

Over 2.000 blev anholdt, heraf flere end 1.000 i Paris.

Facebook
Twitter