Macrons EU-kandidat var i forsvarsposition: 'Jeg har solgt alt, hvad jeg havde'

Den franske EU-kommissærkandidat Thierry Breton blev i dag udspurgt af Europa-Parlamentet.

Den franske EU-kommissærkandidat, Thierry Breton, har tidligere været finansminister i Frankrig. Nu står han, hvis han bliver godkendt, til at blive EU's næste kommissær for det indre marked. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Kan man sidde med det politiske ansvar for EU’s indre marked, når man lige har stået i spidsen for en fransk kæmpekoncern?

Og hvordan sikrer man, at der ikke er nogle interessekonflikter og skjulte bånd til erhvervslivet, som kan mudre arbejdet i Europa-Kommissionen?

Det var nogle af de spørgsmål, der blev stillet igen og igen, da franske Thierry Breton her til eftermiddag var i høring i Europa-Parlamentet.

Den 64-årige franskmand er blevet nomineret til posten som EU’s næste kommissær for det indre marked. Men indtil den 1. november var han administrerende direktør for den franske it-virksomhed Atos, der har flere end 110.000 ansatte på verdensplan, og som sidste år omsatte for mere end 90 milliarder kroner.

Derfor mener flere europaparlamentarikere, der skal sig god for ham, at der er en mulig interessekonflikt. Men det afviste Thierry Breton selv flere gange under dagens tre timer lange høring i Bruxelles.

- Jeg har ingen interesser, aktier eller andele i nogle som helst virksomheder. Jeg har solgt alt, hvad jeg havde, inden høringen, lød det fra ham under den indledende tale.

- Hvis jeg bliver bekræftet som kommissær, vil jeg opføre mig fuldstændigt ærligt og gennemsigtigt. Jeg har ingen interesser længere, så jeg har ingen grund til at tilgodese nogen. Min eneste interesse vil være den europæiske og ingen anden, sagde han.

Der var fyldt op under dagens høring i Bruxelles. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Havde bankerklæring med

Det var egentlig planen, at franske Sylvie Goulard skulle have haft posten som kommissær for det indre marked. Men hun blev afvist af Europa-Parlamentet, da der blev sået tvivl om hendes integritet og uafhængighed.

Derfor har der været ekstra opmærksomhed på netop Thierry Breton, som er blevet indstillet af den franske præsident, Emmanuel Macron.

Og selvom han havde forsøgt at tage kritikken i opløbet, var der flere spørgsmål til netop integriteten og hans forbindelser til sin gamle arbejdsplads under høringen.

Men også her havde han forberedt sig ved at tage en erklæring fra sin bank med, hvor der sort på hvidt står, at han har solgt alle sine aktier og værdipapirer.

- Jeg har solgt dem via min bank på markedet, så der er ingen familiemedlemmer eller tætte venner, der har købt dem, lød det fra Thierry Breton, som samtidig understregede, at han ikke vil behandle sager, som har noget med Atos at gøre.

- Så vil jeg sende den direkte videre til kommissionsformanden.

Forsvarer stor portefølje

Det var dog ikke kun hans personlige integritet, der var i fokus under høringen.

Hvis han bliver godkendt som kommissær, får han en lang række opgaver under sig – heriblandt at lave en strategi for cirkulær økonomi, udarbejde en plan for kunstig intelligens og stå i spidsen for det nye generaldirektorat for forsvarsindustri og rumfart.

Thierry Breton afviste dog, at arbejdsopgaven bliver for stor og omfattende, som flere kritikere ellers har påpeget.

- Det vil give mig mulighed for at løse de opgaver, vi står over for, at alle de her elementer er samlet i min portefølje, lød det.

Han understregede derudover, at der er brug for at modernisere det indre marked, så det er bedre gearet til den digitale fremtid. Men der er også brug for, at EU-landene bliver mere konkurrencedygtige, understregede han, og derfor vil han arbejde for at fjerne nogle af de unødvendige barrierer, der findes i dag.

Schaldemose tror på godkendelse

Det fik den socialdemokratiske europaparlamentariker Christel Schaldemose, der er medlem af Europa-Parlamentets udvalg for det indre marked, til at tage ordet. Hun ville gerne vide, hvordan han vil gøre det, uden at det går ud over beskyttelsen af folk på arbejdsmarkedet.

- Jeg vil arbejde for, at intet medlemsland bruger det til at forvride konkurrencereglerne og favorisere social nedgang. Men jeg er ikke naiv, og jeg kan godt se, hvad nogen gerne vil gøre. Derfor vil jeg være ansvarlig, sagde han.

Christel Schaldemose er en af de parlamentarikere, der skal være med til at tage stilling til Thierry Breton. Hun tror, at han bliver godkendt efter høringen.

- Han svarede krystalklart på de bekymringer, der var om hans finansielle økonomiske interesser. Derudover lavede han et lille stunt med bankerklæringen, hvor han kunne dokumentere det, og det var ikke dårligt, siger hun.

- I forhold til porteføljen svarede han nogenlunde ok. Det var et par huller i forhold til hans viden, men han viste sin gode vilje – også i forhold til mit spørgsmål – så jeg tror, han bliver godkendt.

Thierry Breton er en tæt allieret af den franske præsident, Emmanuel Macron. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Flere spørgsmål til ungarsk kandidat

Den socialdemokratiske S&D-gruppe har sagt god for ham, mens venstrefløjsgruppen GUE/NGL har sagt nej. Om de andre grupper i Europa-Parlamentet også gør det, vil stå klart senere i dag.

Udover Thierry Breton var også ungarske Olivér Várhely og rumænske Adina-Ioana Valean i høring i dag. De er blevet nomineret til posterne som henholdsvis kommissær for naboskab samt udvidelse og transportkommissær.

Den ungarske kandidat strøg dog ikke direkte igennem, og han er blevet bedt om at svare på yderligere skriftlige spørgsmål, før han i givet fald kan blive godkendt.

Før den nye Europa-Kommission kan træde til, skal den godkendes af Europa-Parlamentet.

Den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, håber, at det sker i løbet af de kommende uger, så kommissionen kan gå i gang med at arbejde 1. december.