Macrons pool-planer møder kritik: 'Præsidentens ekstravagante opførsel er chokerende'

Den franske præsident vil gerne have bygget en pool ved sit sommerbolig.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, er endt i et politisk stormvejr. (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)

Siden 1968 har de franske præsidenter kunnet trække sig tilbage fra det politiske liv og holde ferie på Fort de Brégançon, der er statslederens officielle feriebolig.

Frankrigs nuværende præsident, Emmanuel Macron, ynder også at bruge fortet fra det 17. århundrede, der ligger på en lille ø i Middelhavet.

Men nu er den 40-årige politiker endt i et stormvejr om overforbrug, efter at det er kommet frem, at han har planer om at bygge en pool ved Fort de Brégançon.

Årsagen er, at flere af Macrons forgængere er blevet foreviget af paparazzier, mens de har badet ud fra fortets private strand.

Den tidligere førstedame Carla Bruni-Sarkozy blev foreviget, mens hun badede ud for fortet. Det er billeder som disse, Emmanuel Macron gerne vil undgå. (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER © Scanpix)

Poolen skal sikre, at de franske præsidenter og deres familier fremover kan slappe af i det sydfranske, uden at skulle frygte pressefotografernes linser, lyder Macrons forklaring.

'Jupiter kræver en pool'

Det er uvist, hvor meget poolen kommer til at koste, men ifølge de franske medier kan prisen blive fra omkring 75.000 kroner til godt 250.000 kroner.

Pengene til poolen vil ifølge præsidentens stab blive taget fra det normale vedligeholdelsesbudget, som ifølge BFM TV ligger på godt 1,1 millioner kroner årligt.

Men ifølge Oliver Faure, der er leder af Socialistpartiet, er poolen et "ubarmhjertigt symbol" på præsidentens reformpolitik.

Præsidenten gik blandt andet til valg på at reformere den franske økonomi og landets arbejdsmarked, hvilket har mødt kritik fra mange på venstrefløjen.

En lignende kritik kommer ifølge avisen The Telegraph fra Det Republikanske Parti.

- Nu kræver Jupiter også en swimmingpool, lyder det ifølge BBC fra partiets talsperson, Lydia Guirous.

Flere af Emmanuel Macrons modstandere har igennem længere tid sammenlignet ham med den romersk himmelgud Jupiter, der styrede de andre guder med hård hånd.

- Præsidentens ekstravagante opførsel er chokerende, når han samtidig kræver, at franskmændene skal gøre end endnu større indsats i hverdagen, understregede Lydia Guirous.

'Bunkevis af penge'

Nyheden om poolen kommer få uger efter uger efter, at der er blevet indkøbt et nyt porcelæn-spisestel til præsidentens embedsbolig i Paris, Élyséepalæet.

Stellet, der består af 1.200 dele, har ifølge præsidentpalæet kostede de franske skatteydere næsten 375.000 kroner.

Men ifølge den satiriske ugeavis Le Canard Enchaîné, der tidligere har afsløret store, politiske skandaler i Frankrig, ligger den reelle pris på 3,75 millioner kroner, og det har skabt en del debat i de franske medier.

Samme uge valgte præsidenten at bruge sit privatfly, da han skulle på en blot 110 kilometer lang rejse.

Og kort tid efter dukkede en optagelse af præsidenten frem, hvor han siger, at der blev brugt ”bunkevis af penge” på landets velfærdssystem.

Emmanuel Macron håber, at poolen kan være færdig til hans sommerferie i år.

Opdateret 23. juni klokken 9.00: I den oprindelige artikel stod der, at poolen vil koste omkring 75.000 kroner. Det er dog uvist, hvor meget den rent faktisk vil koste, men de franske medier vurderer, at prisen kan ligge fra 75.000 til 250.000 kroner.

Facebook
Twitter