Macrons regering står over for to mistillidsafstemninger i dag

Flere medlemmer af parlamentet frygter for deres sikkerhed, efter ugevis af demonstrationer mod Macrons pensionsreform.

Demonstranter på gaden i weekenden mod Macrons pensionsreform. En demonstrant har medbragt et skilt med teksten "Lad os sende kapitalismen på pension". Vreden blandt demonstranterne har nu fået flere politikere til at frygte for deres sikkerhed. (Foto: © CLEMENT MAHOUDEAU, Ritzau Scanpix)

I to måneder har der været store demonstrationer i de franske gader mod præsident Emmanuel Macrons planer om en reform af pensionssystemet.

Men nu er utilfredsheden blandt demonstranterne så stor, at flere medlemmer af det franske parlament frygter for deres sikkerhed. Og i dag skal medlemmerne så stemme om, hvorvidt de stadig har tillid til Macrons regering. Det skriver den engelske avis The Guardian.

I søndags blev der indgivet to mistillidserklæringer mod regeringen af oppositionen. Det vil sige, at medlemmerne to gange skal stemme, om de har tillid til Macrons regering. Er der et parlamentarisk flertal blandt medlemmerne imod regeringen en af gangene, kan regeringen blive nødt til at gå af.

I fredags valgte demonstranter i byen Dijon at afbrænde dukker, der forestillede den franske præsident og tre af hans ministre.

Det har fået de franske myndigheder til at intensivere beskyttelsen af både bygninger og ministre. Flere politikere har også modtaget adskillige trusselsmails.

- Det er, som om de vil halshugge os i morgen, siger politikeren Frédérique Meunier fra partiet Les Républicains.

Usikkert om det lykkes

Ifølge The Guardian er det dog ikke sikkert, at mistillidsafstemningerne mod regeringen vil lykkes.

For at skaffe et flertal i parlamentet vil det nemlig kræve et hidtil uset samarbejde mellem det yderste højre og det yderste venstre.

  • Ved et partikontor er der malet en tændstiksmand, der bliver hængt. (Foto: © GUILLAUME MEYER, Ritzau Scanpix)
  • Flere bygninger blev udsat for hærværk i sidste uge. (Foto: © VALERY Hache, Ritzau Scanpix)
  • Det har fået politiet til at skrue op for deres bevogtning af bygninger, der bruges af politikere. (Foto: © VALERY Hache, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Desuden ville det også kræve støtter fra førnævnte parti Les Républicains. Og her har partiets leder, Éric Ciotti, beordret sine medlemmer til ikke at stemme imod regeringen, da det kan føre til endnu mere "kaos".

- Jeg vil ikke give efter for pres eller vold, skrev Ciotti på Twitter søndag.

Hundredvis af demonstranter er siden torsdag blevet anholdt.

Vil gennemføre reform udenom parlamentet

Macron har længe varslet en plan om at gennemføre en omfattende pensionsreform, der blandt andet vil hæve den generelle pensionsalder fra 62 år til 64 år.

Og i sidste uge valgte han at tage en særlig paragraf i den franske forfatning i brug for at gennemtrumfe reformen, uden der var et flertal i landets parlament - til stor vrede for franske demonstranter.

  • I flere byer i Frankrig blev der sat ild til blandt andet barrikader, affald og skraldespande. (Foto: © LOIC VENANCE, Ritzau Scanpix)
  • Også plakater og reklamer blev brændt af flere steder. (Foto: © Loic Venance, Ritzau Scanpix)
  • Kampklædt politi var talstærkt til stede flere steder. (Foto: © Julien de Rosa, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Udover en stigning af alderen vil reformen også kræve, at man skal have været fuldtid på arbejdsmarkedet i 43 år - et år længere end hidtil - for at få fuld pension.

To tredjedele af franskmændene er ifølge meningsmålinger imod pensionsreformen.

I denne uge planlægger flere fagforeninger at strejke, og der er også planlagt strejker i skoler, ved jernbanerne og i lufthavne, skriver The Guardian.

Opdateret med faktaboks i toppen af artiklen.