Madagaskar ramt af en pestepidemi

Mindst 20 mennesker er døde af pest på den afrikanske ø Madagaskar.

Børn bærer masker i Madagaskar for at beskytte sig mod smitte af pest. (Foto: RIJASOLO © Scanpix)

Øen Madagaskar, der ligger øst for det sydlige Afrika, er ramt af en pestepidemi. Det skriver flere medier samt verdenssundhedsorganisationen WHO.

Ifølge WHO er 21 mennesker døde af pest og 114 smittet, siden epidemien første gang blev noteret sidst i august. Det får WHO til at øge sin indsats i området.

- WHO er bekymret for, at pesten kan sprede sig yderligere, da den allerede er fundet i flere byer, og vi er i starten af smittesæsonen, der normalt løber fra september til april.

- Vores hold er på stedet for at give teknisk hjælp, overvåge situationen og tale med lokalsamfundene. Vi gør alt, vi kan, for at hjælpe de lokale myndigheder i deres indsats, skriver WHO's chef på Madagaskar, Dr. Charlotte Ndiaye, i en pressemeddelelseWHO's hjemmeside.

Ifølge organisationen er der tale om byldepest, der bliver spredt via rotter, men overført fra rotte til rotte via flåter. Der er også tilfælde af lungepest, der bliver spredt fra menneske til menneske.

Antallet af tilfælde er højere end forventet

Pestudbrud sker jævnligt på Madagaskar, men dette udbrud er specielt bekymrende.

- I modsætning til tidligere udbrud har dette ramt i større byer, hvilket øger smittefaren. Antallet af opdagede tilfælde er højere, end hvad der kan forventes, skriver WHO.

Lungepest kan være dødeligt indenfor 24 timer, mens byldepest dræber omkring 50 procent af alle, der bliver smittet med den.

Madagaskars premierminister, Olivier Mahafaly Solonandrasa, har ifølge The Guardian forbudt forsamlinger i hovedstaden Antananarivo som følge af pestudbruddet.

Lufthavne og busstationer bliver samtidig overvåget for at stoppe spredning af smitten.

Byldepest er den pesttype, der er mest kendt i Europa. Den første bølge ramte i midten af det sjette århundrede, hvor omkring 25 millioner mennesker estimeres at være døde.

Anden bølge ramte i midten af det 13 århundrede og er kendt som "Den sorte død". Det estimeres, at en tredjedel af Europas befolkning døde.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter