Maduro vinder omstridt valg i Venezuela: Modkandidater kræver omvalg

Ifølge landets valgkommission mødte under halvdelen af landets vælgere op til søndagens præsidentvalg.

Video: Sophie Brochdorff Himmelstrup

Nicolas Maduro blev som ventet vinder af søndagens omstridte præsidentvalg i Venezuela.

Det oplyser formanden for landets valgkommission ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Med 90 procent af stemmerne talt op havde Nicolas Maduro fået 67,7 procent af stemmerne.

Hans største og eneste reelle modkandidat, Henri Falcon, havde på samme tidspunkt fået 21,1 procent af stemmerne, skriver AFP.

Valgdeltagelsen var 46,1 procent, hvilket var markant lavere end ved det seneste præsidentvalg i 2013, hvor valgdeltagelsen var 80 procent.

Valget er blevet boykottet af landets største oppositionsalliance, Mesa de la Unidad Democrática (MUD), der har betegnet valget som en "farce", der kun skal legitimere præsident Nicolas Maduros fortsatte styre.

Venezuelas krise i tal
  • Venezuelas økonomi er dybt afhængig af indtægter fra landets enorme oliereserver. Da olieprisen raslede ned for nogle år siden, begyndte den overordnede økonomi at gøre det samme.
  • Økonomien gik 14 procent tilbage i 2017 og ventes at skrumpe 15 procent i år. I løbet af de seneste fem år er bruttonationalproduktet blevet halveret.
  • Valutaen bliver mindre og mindre værd. De seneste 12 måneder har inflationen været 13.799 procent.
  • Ud af de 32 millioner indbyggere lever op imod 80 procent under fattigdomsgrænsen.
  • Krisen har fået næsten en million venezuelanere til at flygte ud af landet de seneste to år. Mange af dem er taget til nabolandet Colombia, hvor der dagligt menes at komme tusindvis af personer ind over grænsen.

Kilder: Den Internationale Valutafond, Den Internationale Organisation for Migration, dpa, The Washington Post

Modkandidater kræver omvalg

Maduros uafhængige modkandidater kræver, at valget skal gå om. De kalder valget "illegitimt".

- Processen mangler helt sikkert legitimitet, og derfor kan vi ikke anerkende resultatet, siger den 56-årige Henri Falcon, der brød med oppositionens boykot for at stille op ved valget.

Nicolas Maduro havde taget varmt imod Henri Falcons modkandidatur, efter at det internationale samfund har betegnet valget som en "farce".

Også Javier Bertucci, der ligesom Henri Falcon stillede op mod Nicolas Maduro, afviser at anerkende resultatet af valget.

Han kræver et omvalg, der skal afholdes senere på året.

Søndagens valg kan udløse nye sanktioner fra USA, hvor præsident Donald Trump afviser at anerkende resultatet. USA har blandt andet truet med at indføre sanktioner mod landets vigtige handel med olie.

Nicolas Maduro har sagt, at han kæmper med "imperialisters" forsøg på at knuse socialismen og overtage Venezuelas store oliereserver.

Hans kritikere mener, at præsidenten har ødelagt en tidligere velstående økonomi og knust enhver politisk modstand.

/ritzau/