Mærsk-skib lægger til kaj på Sicilien med 108 migranter

Kort før midnat anduvede Alexander Maersk Pozzallo. Borgmesteren stod klar til at byde det velkommen.

For 108 flygtninge og migranter, som siden fredag har levet ombord på fragtskibet Maersk Alexander, er rejsen endelig slut.

Efter fire dage som politisk kastebold, fik skibet i går endelig tilladelse til at gå i havn i Pozzallo på det sydligste Sicilien, hvor det lagde til kaj 23.53 i aftes, efter at have fået hjælp af en lods for at få skibets 113 meter sikkert ind.

Her stod borgmester Roberto Ammatuna klar til at tage imod, da passagererne halvanden time efter kunne gå fra borde.

- I dag er en vigtig dag, fordi den, ud over at være en lykkelig slutning på historien, viser at solidaritet stadig er en udbredt følelse, lød det fra borgmesteren ifølge italienske Corriere della Sera.

Ingen ville tage imod

Alexander Maersk var på vej fra Misurata i Libyen, da det fredag morgen blev beordret til at samle 113 nødstedte migranter op i Middelhavet af den italienske kystvagt.

Siden opstod der forviklinger om hvem der skulle modtage dem.

Italien, som har ansvaret i området, vil ikke længere tage imod nødstedte migranter, og heller ikke Malta ville lade skibet lægge til.

Derfor fik kun fem, deriblandt en kvinde som er gravid i ottende måned og et barn som havde brug for lægehjælp, lov til at komme i land.

Adskillige af de øvrige ombordværende var ifølge italienske medier tvunget til at opholde sig på fragtskibets dæk under tiltagende dårligt vejr.

En heroisk indsats

Mandag lød det fra Mærsk, at situationen ombord på skibet, som kun har faciliteter til et mandskab på 24, var både sikkerheds- og helbredsmæssigt uholdbar.

Samme dag bad statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), kontakte sin italienske kollega Matteo Salvini i sagen.

I går aftes forlød det så, at Pozzallo-borgmester Roberto Ammatuna havde anmodet om, og fået tilladelse til, at tage imod migranterne, som ifølge Corriere della Sera for størstedelen er sudanesere.

- Besætningen har gjort en heroisk indsats de seneste dage, og vi er meget stolte over måden, de har håndteret denne vanskelige situation på, hedder det i en kortfattet udtalelse fra A.P. Møller-Mærsk til Ritzau.

- Det har været en stressende tid for besætningen, og vi vil fokusere på at give dem tid til at hvile og komme til hægterne, såvel som at tilbyde dem krisehjælp efter behov, lyder det i en pressemeddelelse.