Mærsk tvunget væk fra irakisk havn

Demonstrationer har tvunget A.P. Møller til midlertidigt at opgive havnedriften i Khor al Zubeir, Irak. Man håber at kunne vende tilbage senere.

Demonstranter i Sydirak har tvunget A.P. Møller til midlertidigtat opgive driften af havnen i Khor al Zubeir, oplysernyhedsbureauet Reuters.

Tusinder af mennesker gik i onsdags i demonstration påopfordring fra partiet Islamist Thar Allah (Guds Hævn) for atprotestere mod Mærsk-koncernen, som ifølge partiet havde hyretudenlandsk arbejdskraft.

Der blev også demonstreret ved britiske og amerikanskediplomatiske missioner i Basra, som ligger nær den pågældendehavn.

- Danskerne besluttede sig for at forlade havnen og overlod dentil den irakiske havnemyndighed. Det vil tage dem noget tid at fåstyr på situationen, siger en lokal shipping agent til Reuters.

Mærsk skulle i en meddelelse have oplyst, at man havde besluttetsig for at suspendere driften i havnen på grund af bekymring oversikkerheden.

- Situationen har også ført til, at Maersk Sealand i det mindstemidlertidigt ophører med at lægge skibe til i Khor al Zubeir,oplyste koncernen.

Maersk har kontrakt på at drive havnen indtil den 31. marts, ogman håber at vende tilbage, når sikkerheden bliver bedre. Dendanske rederikoncern har drevet havnen siden juli 2003.

Khor al Zubeir er en af tre havne i det sydlige Irak, hvorislamiske partier, der har været i eksil i Iran, nu vinder stigendeindflydelse. Iagttagere frygter, at den irakiske regeringsmanglende autoritet over området kan mindske lysten til at føreblandt andet brændstof ind den vej og dermed øge problemer medforsyning af brændstof til Irak.