Mæslingeudbrud i USA: Lov om vaccine-modstand til debat

Amerikanske politikere overvejer at ændre lov, som tillader folk at nægte mæslingevaccination af deres børn.

Hundredvis af vaccineskeptikere, de såkaldte 'anti-vaxxers', demonstrerer imod politikernes planer om at tvinge mæslingevaccination igennem i staten Washington.

- Jeg føler ikke, at jeg udsætter mit barn for fare. Der er intet, som kan få mig til at skifte holdning til den specifikke vaccine.

Ordene kom fra Monique Murray, en vaccinationskritisk mor, der i går demonstrerede foran Washington State Capitol Building sammen med hundredvis af ligesindede.

Indenfor diskuterede politikerne nemlig at omstøde den lov, som tillader folk som hende at nægte mæslingevaccination af deres børn. Ikke af medicinske grunde, men fordi det strider mod deres personlige overbevisning.

Den lov er gældende i 17 af de 50 amerikanske stater.

Politikerne reagerer, fordi man står over for en mæslingeepidemi, hvor der er registreret 50 smittetilfælde blandt statens 7,4 millioner indbyggere.

- Nu ser vi folk haste til lægen, fordi det er ægte og vokser hver eneste uge. Så folk ser faktisk den reelle trussel, siger John Wiesman, der er sundhedsminister i staten Washington.

Vaccinen er ifølge det statslige organ Centers for Disease Control and Prevention 97 procent effektiv mod den meget smittefarlige sygdom.

Men en udbredt frygt for farlige bivirkninger ved vaccinen har givet sygdommen mulighed for at sprede sig hastigt.

Ifølge WHO er der mæslingeudbrud i 47 af 53 europæiske lande, heriblandt Danmark.