Magtfuld republikaner afviser Obamas højesteretskandidat

Uden flertalsleder Mitch McConnells velsignelse får Barack Obama svært ved at få nomineringen af Merrick Garland som højesteretsdommer igennem Senatet.

Flertalslederen i Senatet, Mitch McConnell, midten, afviser Barack Obamas højesteretskandidat. (Foto: GARY CAMERON © Scanpix)

Tidligere onsdag udpegede præsident Barack Obama den 63-årige Merrick Garland som sin kandidat til det ledige dommersæde i USA’s Højesteret.

Men for at nomineringen kan blive til virkelighed, skal nomineringen godkendes af Senatet - et senat, hvor flertallet er republikanere.

Og står det til den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, så bliver det ikke Merrick Garland, der kommer til at udfylde det ledige sæde i USA’s Højesteret.

Ifølge Reuters ringede McConnell til Garland for at fortælle ham, at republikanerne ikke vil handle på hans nominering.

- McConnell fortalte dommeren, at Senatet ikke vil handle på hans nominering, og derfor vil han heller ikke holde et møde med ham, men han ønsker dommer Garland alt vel, sagde Mitch McConnells talsmand, Don Stewart.

Under telefonsamtalen skulle McConnell også have fortalt den nominerede dommer, at Senatet ikke vil overveje en højesteretsnominering, indtil Barack Obamas efterfølger nominerer én.

Ifølge Reuters støtter mange andre republikanske senatorer op om flertalslederens beslutning.

Også præsidentkandidaten Ted Cruz har kommenteret på højestretsnomineringen.

- Det er præcis den type højesteretsnominering, man får, når man laver aftaler i Washington, lyder det fra Ted Cruz.