Magtfuld republikaner vil undersøge mulig rigsretssag mod Biden: ’Han er utroligt presset af højrefløjen i sit parti’

Der er stadig meget langt til en mulig rigsretssag mod USA’s præsident, Joe Biden.

Kevin McCarthy og Joe Biden er næppe på håndtryk lige for tiden. I dag åbnede den republikanske formand for Repræsenternes Hus op for at undersøge grundlaget for en rigsretssag mod præsidenten. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Det første spadestik til en mulig rigsretssag mod den amerikanske præsident, Joe Biden, er taget.

Tirsdag erklærede formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Kevin McCarthy, at han vil iværksætte en undersøgelse af, om der er grundlag for en rigsretssag.

Det skal flere politiske udvalg i det amerikanske parlament så formelt vurdere, om de vil gå med til, og derefter vil en undersøgelse kunne begynde.

Præsidenten anklages af republikanere for at have løjet om sin søn, Hunter Bidens, forretninger med blandt andre ukrainske og kinesiske forretningsfolk.

Joe Biden skulle have brugt sin indflydelse hjælpe sin søn, da han var vicepræsident.

- Republikanerne har i lang tid undersøgt Hunter og Joe Biden, men man har ikke fundet nogen rygende pistol endnu. Det er uklart præcist, hvad de mener, Joe Biden har gjort forkert, siger DR’s USA-korrespondent, Jakob Krogh.

Joe Bidens søn, Hunter Biden, undersøges lige nu af en særlig undersøger, der har fået mandat af Justitsministeriet til at efterforske flere anklager mod ham. (Foto: © Julio Cortez, Associated Press)

Men sikkert er det, at Kevin McCarthy, der er en af de mest magtfulde personer i det republikanske parti, er kommet under hårdt pres fra den yderste højrefløj i paritet.

- Der er en lang række ting, højrefløjen i partiet ønsker af McCarthy. De vil have den her undersøgelse til en rigsretssag. De vil gerne have rejst sigtelser mod Hunter Biden. De vil have, at man strammer budgettet endnu mere, end republikanerne ellers har aftalt med demokraterne, siger Jakob Krogh.

Kevin McCarthy står netop overfor svære forhandlinger med demokraterne om det amerikanske budget, der skal vedtages i september, hvis ikke dele af offentlige system skal lukke ned.

Rigsretssag kan give bagslag for moderate republikanere

Kevin McCarthy har hidtil ikke villet støtte en mulig rigsretssag mod Joe Biden forud for det amerikanske præsidentvalg i november næste år, men nu er tingene sat i bevægelse.

McCarthy havde egentlig sagt, at han ville lade medlemmerne af Repræsentanternes Hus stemme om en rigsretsundersøgelse.

I stedet har han valgt at iværksætte den uden en afstemning. Han kunne nemlig ikke være sikker på, at det ville være blevet vedtaget.

I januar måtte Kevin McCarthy bruge 15 afstemninger, før han blev valgt til formand for Repræsentanternes Hus. Også dengang var det højrefløjen i partiet, der havde krav til ham. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)

Flere republikanere har nemlig egne interesser at tage hensyn til, og det ville kunne risikere at skade dem at stemme for en rigsretsundersøgelse, hvis den efterfølgende viser, at der ikke er noget at komme efter.

- Republikanerne har flertal i Repræsentanternes Hus, men det er ikke ensbetydende med, at de har flertal til en rigsretsundersøgelse af Joe Biden. Flere moderate republikanere er nemlig utrygge ved at indlede sådan en sag, fordi det kan give bagslag i deres valgdistrikter og koste dem ved næste års valg.

- Nu må vi forvente, at der kommer en undersøgelse, og hvis resultatet så bliver, at der er grundlag for en rigsretssag mod Joe Biden, vil det skulle til afstemning i Repræsentanternes Hus. Og først derefter vil der så komme en rigsretssag mod præsidenten, siger Jakob Krogh.