Tema Nordkoreas missiltrussel

Magtfuldt trekløver arbejder på modsvar til Nordkorea

USA, Japan og Sydkorea er enige om, at Nordkorea skal straffes for at have prøvesprængt kernevåben.

Kim Jong Un risikerer også sanktioner fra FN. (Foto: © KCNA KCNA / Reuters © Scanpix)

USA bestræber sig sammen med to af landets nærmeste allierede i Asien, Sydkorea og Japan, på at finde et passende modsvar på Nordkoreas prøvesprængning af et kernevåben onsdag.

Det fremgår af delreferater fra telefonsamtaler, som den amerikanske præsident, Barack Obama, onsdag har haft med de politiske ledere i Sydkorea og Japan.

Parterne enedes i samtalerne om "at arbejde sammen om at skabe en forenet og stærk international reaktion på Nordkoreas seneste hensynsløse adfærd", hedder det i en erklæring fra Det Hvide Hus ifølge AFP.

Hvorvidt USA så vil være med til at indføre sanktioner, der kan tvinge den nordkoreanske økonomi i knæ, er uvist.

- Vi (USA og Kina, red.) er dybt afhængige af hinanden. Sætter du en økonomisk pistol for panden af Kina, så retter du også pistolen mod dig selv, siger Joseph DeThomas, der deltog i arbejdet med sanktioner mod Iran og Nordkorea.

Det siger en forhenværende amerikansk topembedsmænd til Reuters.

Men Nordkorea skal ikke kun kigge sig over skulderen i forhold til USA, Japan og Sydkorea. Landet risikerer også at blive underlagt endnu flere FN-sanktioner.

Eksperter har betvivlet, at der er tale om helt så kraftigt et våben, og talsmand for Det Hvide Hus Josh Earnest sagde onsdag ifølge Reuters, at indledende analyser af prøvesprængningen ikke stemmer overens med Nordkoreas påstand.

/ritzau/

Parterne vil "arbejde sammen om at skabe en forenet og stærk international reaktion på Nordkoreas seneste hensynsløse adfærd".

Opslået af DR Nyheder på 6. januar 2016