Magtkamp i Downing Street presser Boris Johnson til det yderste

Dominic Cummings forventes at forlade sin post som toprådgiver inden nytår.

Dominic Cummings ignorer journalisternes spørgsmål foran sit hjem i London. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Som om brexit i sig selv ikke var drama nok, så er der nu også kurrer på tråden i Downing Street nr. 10. Regeringens toprådgiver, Dominic Cummings, indikerer nu, at han har tænkt sig at gå med udgangen af året.

I den britiske regerings inderkreds har to fløje trukket sig skarpt op overfor hinanden:

På den ene side står det hårde brexit-hold med Dominic Cummings og den nu fyrede Lee Cain, som ellers skulle have været stabschef. På den anden side står Carrie Symonds, der slår sig an på en mere konsensussøgende linje.

Og i midten står premierminister Boris Johnson. Han har lagt det meste af sit politiske liv an på rådgivning fra Cummings, og så skal han giftes med Symonds.

- Balladen mellem de to fløje er brudt i lys lue i den her uge, og så godt som alle på brexit-fløjen har truet med at tage deres gode tøj og gå, fortæller Tinne Hjersing Knudsen, der er DR Nyheders korrespondent i Storbritannien.

På overfladen lyder det som et drama mellem familie og venner egnet til reality-tv. Men i virkeligheden stikker det dybere og kan få politiske konsekvenser. For dramaet udspiller sig samtidigt med, at EU's chefforhandlere er samlet i London for at få enderne til at mødes i den skilsmisseaftale mellem Storbritannien og unionen, der skal være på plads inden 2021.

- Forhandlingerne har nu i ugevis kørt næsten dagligt uden fremskridt, og der kommer ikke nogen handelsaftale mellem EU og UK, hvis ikke Boris Johnson åbner for et kompromis. Indtil det sker, kan EU´s brexit-forhandlere ikke gøre meget andet end at vente, siger DR Nyheders EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Det illustrerede EU´s brexit-forhandler meget tydeligt i et tweet torsdag, hvor han i stedet for at sidde i et forhandlingslokale var ude og se på en lokal fodboldbane. Jeg leder efter ”A level playing field” og henviste dermed til et af de store udestående emner i forhandlingerne – nemlig spørgsmålet om lige konkurrencevilkår, som er et af de områder, hvor EU venter på et signal på, om Downing Street er parat til at indgå et kompromis, siger Ole Ryborg.

'Johnsons tætteste, nærmeste allierede'

Dominic Cummings er til trods for sin rolle som særlig rådgiver for premierministeren mest kendt for sin rolle i 'Vote Leave'-kampagnen. Her sikrede han ved brug af nye digitale kampagnemetoder, at svingvælgerne stemte for at forlade EU tilbage i 2016.

- I høj grad blev det derfor et leave. Han forstod at tale til vælgernes følelser, hvor remain-kampagnen forsøgte at overtale folk med fornuft. Selvom han er en del af magteliten, ser han sig selv som en del af folket. I sin tid i Downing Street er det lykkes ham at få utroligt meget magt i regeringen, meget mere end tidligere rådgivere har haft, siger hun:

- Han er Johnsons tætteste, nærmeste allierede. Så det er virkeligt bemærkelsesværdigt, at han er på vej ud.

Ole Rybog mener, at Balladen i Downing Street er dybt bekymrende set fra både Bruxelles og fra EU´s medlemslande.

- Magtkampen i Downing Street har fået forhandlingerne til at gå i stå. Lige nu er der intet som rykker sig i forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og UK. Der er kun syv uger til Storbritannien er ude af EU´s indre marked og man er stadig ikke færdig med forhandlingerne om, hvilke vilkår som skal gælde for handel mellem EU og UK efter den 1. januar.

Tidligere på året var der hårdt pres på Johnson for at fyre Cummings, da rådgiveren brød et forbud mod rejser under coronapandemien. Cummings forlod London og rejste til sine forældre i Durham i det nordøstlige i England, mens han havde symptomer på covid-19.

Oppositionspartiet Labour har efterfølgende spurgt, om Cummings mener at være hævet over loven, og har bedt om en redegørelse. Liberaldemokraterne siger, at sagen kan blive til et krav om, at Cummings må trække sig fra sin post.

Da Boris Johnson den 24. juli sidste år har første dag som premierminister, er Dominic Cummings også med. Modsat "kollegaerne" i jakkesæt foretrækker Cummings en t-shirt og jeans. (Foto: pool © Scanpix)

Men Johnson holdt hånden over sin rådgiver.

- For almindelige mennesker i Storbritannien vil det virke mærkeligt, at han ikke blev fyret over skandalen i foråret, men nu går på grund af interne stridigheder. Men Cummings påstår dog selv, at det længe har været planen, at han skulle forlade sin post ved udgangen af året, tilføjer Tinne Hjersing Knudsen.

Alt imens forsøger Michael Gove, minister for brexit-forberedelser at neddrosle dramaet i et interview med BBCs politiske redaktør, Laura Kuenssberg fra i aftes:

- Regeringen har et skarpt fokus på at få et godt samarbejde med virksomheder, så vi kan holde vores brexit-løfter. Og udnytte de muligheder vi får ved at stå uden for EU.

Der er 48 dage til overgangsordningen udløber og aftalerne om briternes og EU-borgernes fremtidige forhold skal være på plads.

FacebookTwitter