Magtkamp i Libyen: General prøver at overtage hovedstad med magt

En hærstyrke har omringet hovedstaden, Tripoli, hvor den FN-anerkendte regering holder til.

Styrker, der er loyale over for regeringen i Tripoli, er blevet set ankomme til hovedstaden for at forsvare regeringen. (Foto: ISMAIL ZITOUNY © Scanpix)

En selvbestaltet hær fra den østlige del af det nordafrikanske land Libyen siger, at den har omringet og vil angribe hovedstaden, Tripoli, der ligger i den vestlige del af landet.

Det bekræfter oprørshæren, der er ledet af general Khalifa Haftar ifølge Ritzau.

Libyen står nu måske over for endnu et voldsomt slag, som der har været flere af, siden den tidligere præsident Muammar Gaddafi blev væltet og dræbt i 2011.

Det fortæller DR's korrespondent i Mellemøsten, Michael S. Lund.

- Haftar vil gerne lede hele Libyen og ikke bare den østlige del. Hvis han skal det, så er han nødt til at overtage magten i hovedstaden og i den vestlige del af Libyen, hvor de fleste mennesker bor.

En selvbestaltet hær fra Benghazi har omringet Libyens hovedstand Tripoli. I Tripoli holder den FN-anerkendte regering til.

- Han har prøvet at forhandle med nogle af de militser, der kontroller den vestlige del af byen, men dem er han rygende uenig med, så nu forsøger han altså at overtage hovedstaden med magt, siger Michael S. Lund.

Siden Gaddafi blev væltet, har landet været splittet i primært to dele; den østlige med store olieforekomster og den vestlige del med hovedstaden Tripoli.

I Tripoli sidder den regering og præsident, som FN anerkender.

I øst holder Libyens Nationale Hær til, der ikke vil anerkende regeringen, og som nu vil forsøge at overtage magten i Tripoli.

Det internationale samfund har spillet fallit

Siden Gaddafi blev væltet, har landet været præget af konflikt. Og der er ikke udsigt til, at der stopper foreløbig.

- Man har forhandlet gang på gang med FN som mellemmand for at få fredsaftaler på plads i Libyen, og det er ikke lykkes. Det er meget sigende, at FN's generalsekretær var i Tripoli, da Hafta valgte at begynde sin offensiv.

- Det er et godt eksempel på, hvordan FN og det internationale samfund har spillet fallit i forhandlingerne i Libyen, siger Michael S. Lund.

Situationen i Tripoli vækker bekymring i mange europæiske lande, der følger udviklingen tæt.

- Hvis hovedstaden og kystområderne i det vestlige Libyen bliver kastet ud i en langvarig konflikt, så kan give gode muligheder for menneskesmuglere, og det kan betyde, at det bliver sværere at kontrollere strømmen af migranter, forklarer Michael S. Lund.

FN's generalsekretær er bekymret

Natten til lørdag fortalte lokale beboere til nyhedsbureauet Reuters, at oprørshæren i løbet af aftenen var kommet i kamp med lokale styrker nær Tripolis internationale lufthavn.

En lokal milits, der er loyal over for regeringen i Tripoli, siger ifølge nyhedsbureauet AP, at den under kampene har taget 100 af general Khalifa Haftars soldater til fange.

FN's generalsekretær António Guterres forlod fredag Libyen efter et besøg, hvor han forsøgte at få parterne til at besinde sig.

På Twitter skrev han efterfølgende om sin bekymring over situationen i landet.

- Jeg forlader Libyen med et tungt hjerte og er dybt bekymret. Jeg håber stadig, at det er muligt at undgå en blodig konfrontation i og omkring Tripoli.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter