'Magtmisbrug': EU-chef er rystet og chokeret over George Floyds død

EU's udenrigschef advarer mod overdreven magtmisbrug i USA.

En betjent er sigtet for drab på George Floyd, der døde under en brutal anholdelse i Minneapolis i sidste uge. (Foto: LOIC VENANCE © Scanpix)

EU
er chokeret og rystet over George Floyds død.

Sådan lyder meldingen fra

EU
's udenrigschef, Josep Borell, efter at den sorte mand George Floyd mistede livet i politiets varetægt i den amerikanske by Minneapolis sidste mandag.

- Ligesom folk i USA, er vi chokerede og rystede over hans død. Alle samfund skal blive ved med at være på vagt over for overdreven brug af magt, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

EU's udenrigschef, Josep Borell, advarer mod overdreven brug af magt i USA. (Foto: pool © Scanpix)

Han kalder samtidig George Floyds død et eksempel på magtmisbrug.

- Vi fordømmer racisme i enhver form. Vi stoler på, at amerikanerne kan komme igennem det her sammen og hele som en nation, siger Josep Borell.

George Floyd døde i starten af sidste uge, mens en politibetjent borede sit knæ ned i nakke og hals på ham, efter at han var blevet anholdt.

Sceancen stod på i mere end otte minutter, hvor George Floyd flere gange sagde, at han ikke kunne få vejret. En anden betjent tjekkede undervejs, om George Floyd stadig havde en puls. Det havde han ikke. Alligevel blev betjenten ved med at holde sit knæ nede over George Floyd i adskillige minutter efterfølgende.

Ny obuktion modsiger den første

George Floyds familie har fået foretaget en ny obduktion, der viser, at han døde af kvælning.

- Obduktionen af Floyd viser, at han ikke havde andre helbredsproblemer, der kan have udløst eller bidraget til hans død, siger retsmedicineren Michael Baden.

Betjentens knæ i nakken på George Floyd har ifølge obduktionen også betyder, at blodtilførslen til hjernen stoppe, samtidig med at vægten på hans ryg gjorde det svært at trække vejret.

Se en del af videoen herunder. Vi skal advare om voldsomme billeder.

I går eftermiddag udgav retsmedicineren i Minnesota en rapport, hvor George Floyds død bliver kaldt et drab som følge af tilbageholdelse, og at han døde som følge af hjertelunge-komplikationer og pres på nakken, mens han blev tilbageholdt af betjente.

Af den officielle retsmedicinske rapport fremgår det også, at George Floyd havde tegn på hjertesygdomme som åreforkalkning og hypertensiv hjertesygdom såvel som fentanyl-forgiftning og nylig indtagelse af metamfetamin.

Største bølge af protester siden 1968

De fire betjente blev fyret dagen efter, og ham, der holdt George Floyd nede, er blevet sigtet for manddrab.

George Floyds død har udløst den største bølge af protester i USA siden 1968, hvor borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King blev myrdet.

Demonstrationerne foregår i mere end 140 byer på tværs af stater i hele landet. De fleste foregår fredeligt, men flere steder har de udviklet sig særdeles voldsomt med plyndringer, ildpåsættelser og

hærværk
.

  • Demonstranter har lagt sig på Times Square i protest mod politiets håndtering af den sorte mand George Floyd, der mistede livet, mens en politibetjent borede sit knæ ned i nakke og hals på ham. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Scanpix)
  • Politi og militærpoliti var stærkt til stede ved Det Hvide Hus i Washington i nat, efter at præsident Donald Trump havde beordret militæret sat ind mod dem, der begår hærværk. (Foto: Jason Redmond © Scanpix)
  • Der blev i nat dansk tid brugt tåregas og gummikugler til at fjerne fredelige demonstranter fra en plads foran Det Hvide Hus, fordi præsidenten skulle over og have taget billeder ved kirken på pladsen. (Foto: Jose Luis Magana © Scanpix)
  • Mens mange demonstrationer er forløbet fredeligt, har der været hærværk, plyndringer og brandstiftelse flere steder. Her i New York i nat. (Foto: BRYAN R. SMITH © Scanpix)
1 / 4

Urolighederne fik i nat dansk tid den amerikanske præsident, Donald Trump, til at beordre militæret på gaden i Washington for at stoppe protesterne.

Nationalgarden
er samtidig blevet aktiviteret i mere end 20 stater, hvor gardens soldater forsøger at holde demonstrationerne nede.

Flere end 5.600 personer er ifølge nyhedsbureauet AP blevet anholdt i løbet af den sidste uges demonstrationer.

Facebook
Twitter