Makedonere stemmer ja til nyt landenavn - men kun en tredjedel satte kryds

Landets premierminister betragter alligevel folkeafstemningen som en sejr.

I går gik makedonerne til valgurnerne for at afgøre, om Makedonien skal have et nyt navn. (Foto: VALDRIN XHEMAJ © Scanpix)

Et nyt navn skal bane vejen for et medlemskab af Nato og et tættere forhold til EU.

Og en overvældende del af de makedonere, der i går valgte at sætte deres kryds ved folkeafstemningen om Makedoniens nye navn, stemte da også ja til at ændre landets navn til Republikken Nordmakedonien.

Men det var kun en mindre del af befolkningen, der faktisk mødte op ved stemmerurnerne - kun 36,8 procent valgte at stemme.

Trods et skuffende fremmøde betragter landets premierminister, Zoran Zaev, afstemningen som en succes.

- Folket har foretaget et godt valg og sagt ja til vores fremtid. Nu er det på tide, at lovgiverne følger folkets stemme og viser deres støtte. Der bliver ingen bedre aftale med Grækenland, ej heller noget alternativ for Nato eller EU, siger han til nyhedsbureauet AP.

Ikke bindende

Regeringen meldte allerede forud for afstemningen ud, at man betragtede resultatet som vejledende og "ikke-bindende".

Dermed har regeringen mulighed for at tolke resultatet som et udtryk for befolkningens ønsker - uagtet hvor mange der rent faktisk har stemt.

Var folkeafstemningen bindende, ville det kræve, at 50 procent af den stemmeberettigede befolkning stemte ja til det nye navn.

Premierministeren vil nu forsøge at få et flertal på to tredjedele af det 120 personer store parlament til at støtte navneændringen. Lykkes det ikke inden næste uge, vil det eneste alternativ ifølge premierministeren være at udskrive et tidligt valg.

Folkeafstemningen har skabt debat blandt makedonerne. Modstandere af det nye navn har blandt andet opfordret vælgerne til at boykotte valget. Også de betragter resultatet som en succes.

- Vi anerkender ikke et andet Makedonien end Makedonien, lød det ifølge AP fra en af de demonstranter, der fejrede resultatet foran parlamentsbygningen i går aftes.

Sagen kort

  • Makedonien var en af de seks republikker i Jugoslavien, men i 1991 erklærede Makedonien sig for en selvstændig nation.

  • Navnet Makedonien er imidlertid også navnet på en region i det nordlige Grækenland, og grækerne har siden løsrivelsen været imod, at den nye stat hed Makedonien.

  • Ifølge grækerne vil det fælles navn kunne betyde, at der i fremtiden kan komme territoriale krav mod Grækenland.

  • Striden har blandt andet medført, at Grækenland har blokeret for Makedoniens optagelse i Nato og EU.

  • I sommer indgik de to lande en aftale om et nyt navn.

  • /ritzau/

Facebook
Twitter