Makedoniens præsident nedlægger veto mod navneændring

En navneændring til Republikken Nordmakedonien er forfatningsstridig, fastslår præsident Gjorge Ivanov.

Makedonske flag vajer foran en regeringsbygning i Makedoniens hovedstad Skopje. (Foto: Ognen Teofilovski © Scanpix)

Den makedonske præsident, Gjorge Ivanov, afviser at underskrive en aftale med Grækenland om, at Makedonien skal omdøbes til Republikken Nordmakedonien.

Det sagde han på en pressekonference for lidt siden, hvor han argumenterede for, at navneændringen i hans opfattelse går imod den makedonske forfatning.

Heller ikke udsigterne til at kunne blive EU- eller NATO-medlem efter en navnændring kan rokke ham i hans modstand mod navneændringen, understregede præsidenten.

- Min stillingtagen er endelig, og jeg vil ikke give efter for nogen form for pres, afpresning eller trusler. Jeg vil ikke støtte eller underskrive sådan en skadelig aftale, sagde Gjorge Ivanov ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Veto kan omgås

Ifølge nyhedsbureauet er præsidenten, som har støtte fra landets nationalistiske opposition, udstyret med retten til at nedlægge veto mod navneændringen.

Dermed kan han principielt set standse aftalen, som blev indgået mellem premierminister Soran Saev og hans græske tilsvarende, Alexis Tsipras, i går.

Bloomberg skriver dog, at mens præsident Gjorge Ivanov tidligere har brugt sin vetoret over for den siddende regering, blev en sproglov, som præsidenten nedlagde veto mod to gange, alligevel vedtaget.

Ifølge The Independent skal aftalen underskrives af de makedonske og græske udenrigsministre i weekenden, hvorefter den skal godkendes af parlamentet.

Herefter skal præsidenten underskrive den. Afviser han, skal den forelægges parlamentet endnu engang. Vedtages den også anden gang, er aftalen godkendt med eller uden præsidentens besyv.

EU og NATO står klar

Ifølge Bloomberg skal den makedonske premiereminister overvinde to forhindringer, ud over den mulige parlamentariske dobbeltbehandling, hvis han skal have navneændringen gennemført.

Først skal folket spørges i en vejledende folkeafstemning. Er der flertal for ændringen, skal to tredjedele af det makedonske parlament derefter godkende en forfatningsændring, hvilket kræver støtte fra oppositionen.

Ifølge Bloomberg vurderer Soran Saev, at en folkeafstemning kan nås i år eller i det mindste i forbindelse med præsidentvalget i 2019.

Grækenland har hidtil modarbejdet Makedoniens medlemskab af NATO og EU, fordi den tidligere delrepublik i Jugoslavien deler navn med en region i Grækenland.

Både EU og NATO står klar med åbne arme til at modtage republikken og dens to millioner indbyggere. Begge forventer at kunne starte optagelsesforhandlinger i løbet af sommeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk