Malala vinder Sakharov-prisen

Den pakistanske aktivist og skolepige Malala Yousafzai vinder den fornem EU-pris for tankefrihed og menneskerettigheder.

Malala Yousafzai har modtaget Europa-Parlamentets menneskerettighedspris, Sakharov-prisen. (Foto: Peter Muhly © Scanpix)

Et år efter hun blev skudt i hovedet af Taleban i en skolebus vandt Malala Yousafzai i dag Europa-Parlamentets menneskerettighedspris, Sakharov-prisen.

Det oplyser Europa-Parlamentet.

Sakharov-prisen anses for EU's fornemste menneskerettighedspris. Den giver hvert år personer eller organisationer, der forsvarer menneskerettigheder og ytringsfrihed og tager kampen op mod intolerance, fanatisme og undertrykkelse.

Malala var storfavorit

Den 16-årige aktivist og skolepige fra Pakistan blev allerede kendt, da hun i 2009 skrev en blog for BBC om sit liv under Talebans jernhårde greb om landet og mere generelt om pigers mangel på uddannelse.

I juli modtog hun stående klapsalver efter en tale for FN Generalforsamling, kort efter Taleban havde sendt et brev med en undskyldning for mordforsøget.

Det er dog kun en uge siden, at nye dødstrusler blev fremsat af pakistansk Taleban.

Den unge fortaler for blandt andet børns ret til udannelse modtager prisen og 50.000 euro ved en ceremoni den 10. december i Strasbourg.

Det er nemlig datoen for for undertegnelsen af FN's erklæring om menneskerettigeheder fra 1948.

Opkaldt efter systemkritiker

Prisen er opkaldt efter den sovjetiske fysiker og systemkritiker Andrej Sakharov (1921-1989).

Sakharov opfandt brintbomben, men blev senere utryg ved våbenkapløbet og prøvede derfor at advare mod faren for menneskehedens fremtid.

I Sovjetunionen blev han betragtet som en dissident med undergravende synspunkter, og derfor oprettede han i 1970'erne en komité for menneskerettigheder og forsvar af politisk forfulgte.

Sakharovs store arbejde blev i 1975 belønnet med Nobels fredspris.

Den samme pris som Malala Yousafzai er storfavorit til at vinde i morgen.

Verdensberømte modtagere

Blandt de nominerede i år var desuden den amerikanske whistleblower Edward Snowden, der stod bag afsløringerne af omfattende aflytning og overvågning.

Derudover var CNN's Freedom Project, der har kastet lys over moderne slaveri og børnearbejde, samt journalisterne Reeyot Alemu og Eskinder Nega fra Etiopien, der begge afsoner lange fængselstraffe for terrorisme og for at have kritiseret regeringen.

Sydafrikanske Nelson Mandela, oppositionslederen Aung San Suu Kyi fra Myanmar og FN, repræsenteret ved generalsekretær Kofi Annan har før vundet den prestigefyldte pris.

I 2011 gik prisen mere overordnet til aktivister fra det arabiske forår.

Facebook
Twitter