Malaria koster flere livet end forventet

Malaria koster hvert år flere end 1,2 millioner mennesker livet. Næsten dobbelt så mange som hidtil antaget

Malaria er en smitsom infektionssygdom, der udbredes via myg, rammer både børn og voksne, selv om antallet af dødsfald blandt børn er gået ned. (Foto: Charles Krebs © Scanpix/Corbis)

Malaria koster mange flere livet verden over end hidtil antaget. Det viser amerikanske forskeres resultater.

I 2010 døde 1,24 millioner mennesker af malaria, og det er næsten dobbelt så mange som de 655.000, som Verdenssundhedsorganisationen WHO har anslået.

Det viser en analyse, som er udført at forskere ved Washington Universitet og offentliggjort i tidsskriftet The Lancet. Forskere har anvendt nye data og analysemetoder. Blandt andet udspørges pårørende til ofre, der fortæller om omstændighederne ved dødsfaldet.

Den smitsomme infektionssygdom, der udbredes via myg, rammer både børn og voksne, selv om antallet dødsfald blandt børn er gået ned.

Dødsfald faldt i 2004

I 2010 døde 78.000 børn mellem fem og 14 år, mens 450.000 var ældre end 15 år. Tilsammen udgjorde de to grupper knap halvdelen af alle dødsfald.

Fra midten af 1980'erne til 2004 steg antallet af malariadødsfald med 1,82 millioner som det højeste antal. Herefter faldt malariadøden især på grund af et stort arbejde med at bekæmpe sygdommen i fattige afrikanske lande.

I Tanzania og Zambia er antallet af malariadødsfald reduceret med næsten en tredjedel mellem 2004 og 2010.

Stadig stor usikkerhed om tallene

De amerikanske forskere skriver, at små børn i afrikanske lande fortsat er mest udsat, men at malaria rammer flere ældre end hidtil antaget.

- På medicinstudiet lærer vi, at folk, der udsættes for malaria som børn, udvikler immunitet og sjælden dør af sygdommen som voksne, siger forskeren Christopher Murray.

- Men patientjournaler, dødsattester og undersøgelser af døde viser, at det helt enkelt ikke er tilfældet, fortsætter han.

De amerikanske forskere understreger, at tallene stadig er behæftet med stor usikkerhed, da der mangler pålidelig statistik fra de værst ramte områder.

Forskerne mener dog, at de senere års udvikling viser klare tegn på, at sygdommen kan kontrolleres.

/ritzau/AFP